Taustaselvitys kalojen hyvinvointiohjelman pohjaksi : Kalojen hyvinvoinnin nykytila ja kehitystarpeet - Westerback, Jenni; Airaksinen, Susanna; Eriksson-Kallio, Anna-Maria; Hellström, Ella; Kauppinen, Tiina; Korkea-aho, Tiina; Raussi, Satu; Vielma, Jouni (Luonnonvarakeskus, 2025)
Kotimaisen kalan edistämisohjelmassa painotetaan vastuullisen toiminnan merkitystä. Kalojen hyvinvointi on osa vastuullista kalankasvatusta ja kalastusta. Se kiinnostaa kuluttajia, järjestöjä ja päätöksentekijöitä ja puhuttaa myös julkisuudessa. Hyvinvoinnin edistäminen sekä eettinen kalankasvatus ja kalastus edesauttavat kalan valintaa osaksi ilmastokestävää ja terveellistä ruokavaliota ja hyödyttävät siten yhteiskuntaa laajemminkin. Tässä raportissa taustoitetaan kalojen hyvinvointiin liittyviä suosituksia, lainsäädäntöä ja kalojen hyvinvoinnin tilannetta Suomessa sekä luodaan katsaus kalojen kansainvälisen hyvinvointitutkimuksen nykyiseen tilaan. Tavoitteena on luoda kehys tarpeellisille toimenpiteille ja tutkimusagendalle niin, että kalojen hyvinvointia voidaan kehittää Suomessa tavoitteellisesti ja ratkaisukeskeisesti. Työn rahoitti maa- ja metsätalousministeriö. Kalankasvatusyrityksille kalojen hyvinvointi käy käsi kädessä kalaterveyden ja tuottavuuden kanssa, joten panostus hyvinvoinnin parantamiseksi on selkeä kannustin. Kalastuksessa toimintatapojen muutokset voivat edellyttää mittavia investointeja, joten niille tulisi olla hyvät, tietoon pohjautuvat perusteet. Kyselyt kalojen hyvinvoinnin nykytilasta suomalaisessa kalankasvatuksessa toteutettiin kalakasvattajille ja eläinlääkäreille erikseen. Samalla kartoitettiin, millaisia hyvinvoinnin mittareita ja monitorointimenetelmiä toimijoilla on käytössä, tai millaisilla mittareilla toimijat näkisivät potentiaalia. Kyselyjen perusteella toimijoiden ja viranomaisten näkemykset ovat pitkälti yhteneväisiä. Vastaajat peräänkuuluttivat koulutuksen tarvetta kasvatetun kalan hyvinvoinnista sekä työkaluja hyvinvoinnin arviointiin. Hyvinvoinnin mittariston ja parhaiden hyvinvointia parantavien käytäntöjen kehittäminen sekä uuden tutkimustiedon vieminen käytäntöön edellyttää jatkuvaa yhteistyötä yritysten ja tutkimuksen välillä.
Keywords: kalankasvatus; kalastus; kalojen hyvinvointi; vastuullisuus