Paikallisten toimintaryhmien aluetaloudelliset vaikutukset - Voutilainen, Olli; Tapio-Biström, Marja-Liisa (MTT, 2007)
Maaseudun omaehtoinen, asukaslähtöinen paikallinen kehittäminen on Suomessa ja koko EU:ssa organisoitu niin sanotuille paikallisille toimintaryhmille. Toimintaryhmätyötä on tutkittu paljon erityisesti alueellisen kehittämisen ja maaseudun kehittämisen toimintatapana, ja se on saanut menetelmänä runsaasti tunnustusta. Sen sijaan toimintaryhmien vaikutuksia alueensa talouteen ei ole juuri tieteellisesti tutkittu. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten toimintaryhmien kautta rahoitetut hankkeet vaikuttavat toiminta-alueensa talouteen ja miten näitä vaikutuksia voidaan mitata. Teoreettisena viitekehyksenä on Maailmanpankin pääomaluokitus (fyysinen, inhimillinen ja sosiaalinen pääoma sekä luontopääoma, johon tässä sisällytetään myös kulttuuripääoma) sekä arvioinnin looginen viitekehys. Tutkimuksessa luodaan malli toimintaryhmien kautta toteutettujen hankkeiden vaikutusketjuista alueensa talouteen ja sovelletaan sitä neljään paikalliseen toimintaryhmään Suomessa. Hankkeet jaotellaan mallissa yritystukihankkeisiin sekä elinkeinollisiin ja yhteisöllisiin kehittämishankkeisiin. Tutkimuksessa esitetään, että hankkeessa mukana olevien yritysten liikevaihdon ja työllistävyyden kehitystä ja hankkeiden vaikutuksia työpaikkoihin, uusiin investointeihin, yritystukiin ja muihin kehittämistoimenpiteisiin, matkailuun sekä uusiin asukkaisiin seurattaisiin kiinteänä osana muuta ohjelma- ja hankeseurantaa, myös hankkeiden jälkiseurantaa. Seurannan perusteella paikallistaloudellisia vaikutuksia voitaisiin arvioida esimerkiksi kunnallisverotulokertymän ja laskennallisten työllisyysvaikutusten näkökulmasta. Lisäksi hankkeiden seurannassa ja arvioinnissa suositellaan käytettäväksi tutkimuksen hankekysymyslomakkeiden mukaisia muita kysymyksiä. Tällöin päästään kattavammin käsiksi koko hankevaikutusketjuun sekä hankkeiden ominaispiirteisiin. Hankevaikutusmalli on keino todentaa ja yhteismitallistaa toimintaryhmien ja hankkeiden paikallistaloudellisia vaikutuksia. Tutkimuksessa tarkastellaan lähemmin neljää toimintaryhmää. Luodun hankevaikutusmallin mukaisesti toimintaryhmät vaikuttavat monipuolisesti alueensa talouteen eri pääomaresurssien ja vaikutusketjujen kautta. Eri hanketyypeillä paikallistaloudelliset ja muutkin vaikutukset painottuvat eri tavoin. Kokonaisuudessaan paikallistaloudelliset vaikutukset näyttävät olevan merkittäviä.

In Finland and in the European Union, the endogenous, grassroots level local development of rural areas has been assigned to the so-called local action groups (LAGs). The work of LAGs has been studied extensively especially as a rural and regional development method and it has been widely recognised. However, scientific studies on the impacts of LAGs on their regional economy have been scarce. The aim of this study is to examine how projects financed through LAGs affect the economy of their operating area and how these effects can be measured. As our theoretical frame of reference, we use the capital classification of the World Bank (physical, human and social capital as well as natural capital which includes also cultural capital here) and the logical framework of evaluation. In this study, we create a model of the impact chains of projects implemented through LAGs on their regional economy. The model is applied in studying four LAGs in Finland. In the model, the projects are divided into business subsidy projects and industrial and communal development projects. We suggest in this study that the development of the turnover and employment of enterprises taking part in the project as well as the impacts of the project on jobs, new investments, business subsidies and other development measures, tourism and new inhabitants should be monitored as an important part of programme and project monitoring, including the follow-up of the projects some time after their termination. Based on the monitoring, the impacts related to the local economy can be evaluated, for example, from the viewpoint of collected municipal tax and calculated employment effects. Furthermore, we recommend that other questions according to the project questionnaires of this study are used in monitoring and evaluating the projects. Then, the whole project impact chain and the characteristics of the projects can be considered more extensively. The project impact model is a means to verify and commensurate the local economic impacts of the LAGs and the projects. In this study, four LAGs are examined in detail. In accordance with the created project impact model, the LAGs have diverse impacts on their regional economy by means of different capital resources and impact chains. Different types of projects emphasise the impacts related to local economy and also other impacts in different ways. As a whole, the local economic impacts seem to be significant.
Keywords: Ma; maaseutu; maaseutupolitiikka; maaseudun kehittäminen; paikallistalous; paikallinen toimintaryhmä; taloudelliset vaikutukset; rural areas; rural policy; rural development; economic impacts; local economy