Liikennealueitten vihreyttäminen - Juhanoja, Sirkka; Heikkilä, Minna (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Viherrakentamisen ongelma-alueita ovat erilaiset liikenneväylien ympäristöt. Niiden kunto ja ulkonäkö on merkittävä tekijä maiseman yleisvaikutelman muodostumisessa, mutta niiden hoito on vähäistä ja ne perustetaan usein heikoille kasvualustoille hankaliin maastomuotoihin. Kuivuus ja liikenteen aiheuttama kuormitus asettavat erityisvaatimuksia käytettäville kasveille, joiden pitää olla peittäviä ja reheviä muodostamatta kuitenkaan liian korkeita kasvustoja näkyvyyttä heikentämään. Matalat, maanpinnan tehokkaasti peittävät, usein kasvutavaltaan suikertavat pensaat ovat kasviryhmä, josta etsitään ratkaisuja viherrakentamisen ongelmakohteisiin. Tutkimuksessa selvitetään 15 pensassukuun (mm. pajut, vuohenkuusamat, vatukat) kuuluvien lajien, lajikkeiden ja kantojen soveltuvuutta erilaisiin liikenne- ja puistokohteisiin, joihin halutaan matalaa peittävää kasvillisuutta. Maatalouden tutkimuskeskuksen (MTT) johtamassa hankkeessa ovat yhteistyökumppaneina kaupunkien puistotoimet, Taimistoviljelijät ja Viherympäristöliitto. Kasvien ilmastollisesta kestävyydestä ja muista ominaisuuksista hankitaan tietoa Piikkiöön (60°23 N, 22°33 E) ja Ruukkiin (64°40 N, 25°05 E) perustetuissa peltokokeissa. Pensaiden soveltuvuudesta käytännön viherrakentamiseen saadaan tietoa kuuteen kaupunkiin perustetuissa käyttökokeissa, joissa kasvit on sijoitettu todellisiin viherrakentamiskohteisiin. Alustavien tulosten mukaan tutkimuksen kasveista useat ovat käyttökelpoisia maanpeitekasveja vaikeissa viherrakentamiskohteissa. Parhaat pensaat saavat FinE-tavaramerkin käyttöoikeuden.

New ways to landscape traffic areas The landscaping of traffic areas is problematic. Although such areas contribute to the general impression of a green and viable environment, they are often built on poor soils in difficult terrains with downward slopes, and their maintenance tends to be virtually neglected. Aridity and strain caused by traffic impose special requirements on plants, as they should cover the ground and look dense without impeding visibility. Urban horticulture has high expectations of low creeping woody plants and perennials for greening traffic areas. This research studies the suitability of low woody bushes of 15 genera (e.g. Salix, Diervilla, Rubus) for different traffic and park surroundings. The project is being carried out by the Agricultural Research Centre of Finland in cooperation with cities, nurseries and the Finnish Association of Landscape Industries (Viherympäristöliitto). The hardiness and botanical characters are being studied in field trials at Piikkiö (60°23 N, 22°33 E) and Ruukki (64°40 N, 25°05 E). Trial areas have been established in six towns in Southern and Central Finland, too. Preliminary results show that many of the species and clones included in the trials make excellent ground cover plants in a variety of traffic areas. The best species and clones will be given the right to use the trademark FinE.
Keywords: Pu; maanpeitekasvit; puuvartiset kasvit; viherrakentaminen; kantavertailu; käyttökoe; ground cover plants; woody plants; landscaping; clone selections