Piparmintun lisäys avomaalla rönsyistä ja pistokkaista - Hupila, Irma; Galambosi, Bertalan (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Piparmintun emokasvustosta saatavaa rönsy- ja pistokassatoa tutkittiin vuosina 1997 1999 MTT:n puutarhatuotannossa Piikkiössä. Emokasvusto perustettiin keväällä 1997 ja rönsysato nostettiin ensimmäisen, toisen ja kolmannen kasvukauden jälkeen kasvuston talvehdittua. Myös aumauksen vaikutusta talvehtimiseen sekä rönsysadon määrään ja laatuun tutkittiin. Pistokkaita nostettiin toisena ja kolmantena vuonna, joko kerran tai kaksi kertaa keän aikana, versojen ollessa noin 10 cm:n korkuisia. Koe osoitti, että aumaus ei ollut hyvä menetelmä rönsyjen säilyttämiseen kevätistutusta varten. Parempilaatuista istutusmateriaalia saatiin kevätnostosta. Ensimmäisenä kasvukautena rönsysatoa muodostui eniten, minkä jälkeen niiden kasvu hidastui toisen ja kolmannen kasvukauden aikana. Piparmintun emokasvusto tuotti 2,8 kg/m² istutuskelpoista rönsyä, joka riittää 28 m²:n istutukseen. Pistokasviljelmänä emokasvustosta saatiin 250 kpl/m² istutuskelpoisia pistokkaita, joilla voidaan perustaa 50 m² uutta piparminttukasvustoa. Juurtuneita pistokkaita kannatta nostaa vain yhden kerran kesässä. Lehtisadon korjuu saattaa vähentää rönsy- ja pistokassadon määriä.

The stolon and rooted turion yields obtained from a mother peppermint plantation were studied at Agricultural Research Centre of Finland, Horticulture at Piikkiö, during 1997 1999. The mother plantation was founded in spring 1997 and stolons were harvested in autumn, after the first, second and the third growing seasons. The effects of overwintering on stolon yield and quality were also studied, when the stolons were dug out in autumn and covered with 20 cm of soil for the winter. The rooted turions were taken during the second and third summers, once or twice a summer, at 10 cm height of the new shoots. The results showed that autumn- harvested stolons do not overwinter well in the long winter in Finland. The quality of stolons harvested in spring was much better. The highest stolon yields were obtained after the first growing year. The stolon yield of the mother plantation was 2.8 kg/m², sufficient for a new plantation of 28 m2. The rooted turion yield was 250 turions/m², sufficient for a 50 m² new plantation. Rooted turions should not be removed from the mother plantations more than once per summer. Harvesting the leaf yield reduced the stolon and rooted turion yield from the same plantation.
Keywords: Pu; mintut; Mentha; kasvullinen lisäys; rönsyt; sato; aumat; pistokkaat; yrtit; talvehtiminen; mints; Mentha; vegetative propagation; runners; yields; cuttings; stacks; herbs; herbs; hibernation; stolons; turions