Esikasveilla parempia viljasatoja - Jauhiainen, Lauri; Peltonen-Sainio, Pirjo; Rajala, Ari (Luonnonvarakeskus, 2026)
Viljelykiertojen esikasvihyötyjä tutkitaan perinteisesti kenttäkokein. Ne ovat aikaa vieviä ja mahdollistavat usein vain rajallisen määrän tutkittavia viljelykasveja. Tutkimusmenetelmät ovat viime vuosina monipuolistuneet, ja niillä voidaan nyt aiempaa tehokkaammin vastata viljelyn monipuolistamiseen sekä tukiuudistuksen käytäntöönpanoon tiloilla. Ne perustuvat satelliittikuvista saatuihin tietoihin, jotka mahdollistavat laajan kasvilajivalikoiman tutkimisen. Lisäksi ne mahdollistavat esikasvivaikutuksen vaihtelun syiden tunnistamisen. Koska satelliittikuvien avulla on mahdollista tarkastella viljelijöiden peltoja, saadut tulokset ovat yleistettävissä todellisiin tuotantotilanteisiin ja ne auttavat huomioimaan viljelykiertojen merkityksen tuotantokyvyltään erilaisilla peltolohkoilla.
Denna publikation finns också på svenska.
Keywords: esikasvit; viljanviljely