Viljelykasvien geenivarat : Suojelu, säilytys ja kestävä käyttö - Fitzgerald, Heli; Haikonen, Tuuli; Heinonen, Maarit; Karhu, Saila; Kiviharju, Elina; Laamanen, Jaana; Lettojärvi, Iiris; Michelson, Annika; Nukari, Anna; Rantala, Saija; Sipilä, Anna; Suojala-Ahlfors, Terhi; et al. (Luonnonvarakeskus, 2024)
Tämän julkaisun tarkoituksena on esitellä monipuolisesti viljelykasvien geenivarojen ympärillä tehtyä työtä nyt kun kansallinen kasvigeenivaraohjelma on toiminut kaksi vuosikymmentä. Julkaisu koostuu eri asiantuntijoiden kirjoituksista, joita pyydettiin sekä kansallisen kasvigee-nivaraohjelman omilta toimijoilta Lukesta, että useilta muilta kasvigeenivaroja hyödyntäviltä tahoilta ja asiantuntijoilta. Kirjoitukset käsittelevät geenivarojen säilytystä, tutkimusta, kestävää käyttöä ja saatavuutta. Kansallinen kasvigeenivaraohjelma on osa Suomen maa-, metsä- ja kalatalouden kansallista geenivaraohjelmaa, jota koordinoi Luonnonvarakeskus (Luke). Kasvigeenivaraohjelman taus-tana ovat kansainväliset sitoumukset ja niiden toimeenpano Suomessa. Luke säilyttää kasvullisesti lisättävien puutarhakasvien kansalliset geenivarakokoelmat. Kokoelmia on vuosien varrella kartutettu ja niiden monimuotoisuutta arvioitu. Myös geenivarojen hyödyntämistä ja kestävää käyttöä on pyritty lisäämään yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Säilymisen varmuutta on kehitetty sekä kryosäilytyksen menetelmin, että kehittämällä yhteistyöhön perustuvaa varmuussäilyttäjäverkostoa. Pohjoismainen geenivarakeskus NordGen toimii kaikkien Pohjoismaiden yhteisenä siemengeenipankkina ja verkottaa pohjoismaisia geenivaratoimijoita. Esimerkiksi viljelykasvien luon-nonvaraisten sukulaislajien geenivarojen suojelun tietopohjaa on viime vuosina rakennettu monivuotisessa pohjoismaisessa hankeyhteistyössä. Tiedonhallintaa on viime vuosina kehitetty muun muassa viemällä kansallisesti ylläpidettävien kasvigeenivarojen tietoja NordGenin GenBis-tietojärjestelmään. Kansallisen kasvigeenivarakokoelman kasvien parempaa saatavuutta ja luovutuskäytäntöjä on kehitetty kansainvälisen kasvigeenivarasopimuksen mukaisesti. Kansainvälinen yhteistyö on muutenkin ollut merkittävässä roolissa ohjelma työssä. Suomen asiantuntijat ovat olleet hyvin edustettuina Euroopan kasvigeenivaratoimijoiden verkostossa, jonka hankkeissa kasvigeenivarojen suojelua on kehitetty laajemmassa eurooppalaisessa ke-hyksessä. Kansallisen kasvigeenivaratyön edistymisestä raportoidaan säännöllisesti Yhdistyneiden kansakuntien Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:lle. Kasvigeenivarakokoelmien monimuotoisuuden kattavuus, suojelumenetelmien kehittäminen ja säilytyksen kustannustehokkuuden lisääminen ovat jatkuvasti tärkeitä kehityskohteita. Lisää tutkimusta ja yhteistyötä tarvitaan, jotta geenivaroja kyetään tulevaisuudessa hyödyntämään mahdollisimman hyvin kestävän maa- ja puutarhatuotannon hyväksi.
Keywords: geenipankit; geenivarat; kasvullinen lisäys; kryosäilytys; maatiaislajikkeet; monimuotoisuus; viljelykasvit