Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia käsitteleville yrityksille

Lehto, Marja; Mäki, Maarit; Kuisma, Risto; Kymäläinen, Hanna-Riitta (2022)

 
Avaa tiedosto
luke-luobio_10_2022.pdf (3.680Mt)
luke-luobio_10_2022.gif (12.37Kt)
Lataukset 


Lehto, Marja
Mäki, Maarit
Kuisma, Risto
Kymäläinen, Hanna-Riitta

Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus

Numero
10/2022

Sivut
163 s.


Luonnonvarakeskus
2022
© Luonnonvarakeskus
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-366-4
Tiivistelmä
Hyvän käytännön ohje on tarkoitettu sellaisenaan syötäviä tuorekasviksia (tuoreet juurekset, vihannekset, hedelmät) jalostaville yrityksille apuvälineeksi ehkäisemään ja ratkaisemaan ongelmia, joita toimija voi kohdata noudattaessaan lainsäädännön vaatimuksia. Ohjeen on tarkoitus auttaa yrityksiä hallitsemaan toimintansa riskejä ja osoittamaan asetettujen vaatimusten täyttymisen sekä erityisesti opastaa yrityksiä lainsäädännön soveltamisessa. Ohjeen käyttö on yrityksille vapaaehtoista ja toimija voi soveltaa hyvän käytännön ohjetta omaan toimintaansa soveltuvin osin.

Luvuissa 1 ja 2 käydään läpi toimialaan liittyvää lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. Luku 3 on varsinainen hyvän käytännön ohje, joka sisältää toimialaan liittyviä hyviä käytäntöjä, joista osa tulee lainsäädännöstä ja viranomaisohjeista, ja osa on toimialan omia hyviä käytäntöjä, suosituksia ja ohjeita. Luvussa 4 on tietoa kasviksista. Lisäksi ohje sisältää liitteitä, jotka liittyvät kiinteästi tuoreita kasviksia pilkkovien yritysten toimintaan. Ohje kattaa tuorekasvisten käsittelyketjun raaka-aineen vastaanotosta, prosessoinnista ja pakkaamisesta jakeluun asti. Ohje pyritään pitämään ajan tasalla ja päivittämään, kun alalla tapahtuu olennaisia muutoksia tai kun lainsäädäntö muuttuu.
Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia pilkkoville yrityksille laadittiin vuonna 2015 ottaen huomioon toimialan lähtökohdat ja käytännöt. Työryhmään kuuluivat Heini Haverinen Ruokakesko Oy, Minna Allonen Fresh Servant Oy, Ritva Isotalo Vitario Oy, Merja Lehto Vihannes-Laitila Oy, Heta Hyytiäinen Karotia Oy, Riina Tuominen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti, Hanna-Riitta Kymäläinen ja Risto Kuisma Helsingin yliopiston maataloustieteiden osasto sekä Maarit Mäki Luonnonvarakeskus. Ryhmän kokoonkutsujana ja hankkeen vetäjänä toimi Marja Lehto Luonnonvarakeskuksesta.
Ohjeen päivityksestä vastasi Marja Lehto Lukesta ja sitä kommentoi Minna Allonen Fresh Servant Oy:stä. Ruokavirastosta päivityksiä kommentoivat Maria Merinen, Noora Tolin, Jussi Peusa, Satu Meririnne, Marko Naapuri, Päivi Hovi, Riina Tolvanen, Tuulikki Lehto, Kirsi-Helena Kanninen, Kaisa Kukkonen, Minna Anthoni, Arja Heinonen, Merja Virtanen, Niina Matilainen ja Mika Varjonen Ruokavirastosta sekä Sari Hemminki, Sanna Koivisto, Heikki Koivula, Oskari Hanninen ja Jaana Pasanen Tukesista.
 
Alkuperäinen ohje toteutettiin Tuorekasvisten turvallisuuden parantaminen – TuoPro -hankkeessa, jonka toteuttivat yhteistyössä Luonnonvarakeskus ja Helsingin yliopiston maataloustieteiden osasto. Hankkeen rahoitti Hämeen ELY-keskus. Ohjeen päivityksen rahoitti Uudenmaan ELY-keskus.
Collections
  • Julkaisut [87108]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus