Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Henkilökunnan kirjautuminen
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite
  •   Etusivu
  • Luonnonvarakeskuksen julkaisut
  • Julkaisut
  • Näytä viite

Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle

Kunnas, Susan; Liimatainen, Jaana; Mäki, Maarit; Pihlava, Juha-Matti; Hietaniemi, Veli (2020)

 
Avaa tiedosto
luke-luobio_96_2020.pdf (2.237Mt)
luke-luobio_96_2020.gif (16.30Kt)
Lataukset 


Kunnas, Susan
Liimatainen, Jaana
Mäki, Maarit
Pihlava, Juha-Matti
Hietaniemi, Veli

Julkaisusarja
Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus

Numero
96/2020

Sivut
48 s.


Luonnonvarakeskus
2020
© Luonnonvarakeskus
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-380-111-0
Tiivistelmä
Luonnontuotealan vuoden 2019 toimialaraportin mukaan (Honkanen 2019) luonnontuotealan kehityksen edellytyksenä raaka-aineen saatavuuden lisäksi on luonnontuotteiden laatu. Luon-nontuotealalla ei ole vielä kattavia laatunormistoja raaka-aineille ja niiden jalostukselle. Lisäksi etenkin keskeisten yhdisteiden analyysimenetelmiä ja standardeja on kehitettävä. 90 % luon-nontuotealan yrityksistä on mikroyrityksiä (alle 10 hlö), joista suurin osa toimii alkutuotannossa, hyvinvoinnin ja/tai matkailun parissa Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Korkeamman jalostusasteen tuotteita esimerkiksi juoma-, hyvinvointi-, hygienia-, lääketeollisuuden alalla valmistetaan etenkin Uudellamaalla. (Honkanen 2019) Luonnon raaka-aineiden, niin villien kuin viljeltyjen, kirjo on laaja marjoista, sienistä ja mahlasta yrtteihin ja erikoiskasveihin. Lisäksi lainsäädäntö ja suositukset ohjaavat toimintaa raaka-ainekohtaisesti käyttötarkoituksen mukaan. Näin ollen, laatutietouden ja kohdistetun tiedon ohjaaminen yrityksiin on erittäin tärkeää.
Tämä opas on suunnattu kerääjille ja luonnontuotealan yrityksille, joissa luonnon raaka-aineita jalostetaan nyt tai tulevaisuudessa korkeamman jalostusarvon tuotteiksi elintarvike-, hyvinvointi- ja kosmetiikka-aloille. Oppaan sisällön on tarkoitus tuoda tietoa jo olemassa olevien omavalvontapohjien ja oppaiden rinnalle laadunhallintaan korkean raaka-aineen laadun ylläpitämiseksi sekä raaka-aineen jalostusarvon nostamiseksi.
Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle -opas on tuotettu osana Lapissa toteutettua Laatu-sormenjälki arktiselle luonnonraaka-aineelle (Arctic FingerPrint) – EAKR -hanketta. Rahoitus hankkeelle on saatu Euroopan aluekehitysrahoituksesta (EAKR) Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020.
Collections
  • Julkaisut [84152]
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta
jukuri@luke.fi | Saavutettavuusseloste | Tietosuojailmoitus