Hyppää sisältöön
Hakuohjeet
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomeksi
  • På svenska
  • In English
  • Kirjaudu
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite
  •   Jukuri etusivu
  • Luonnonvarakeskusta edeltävien organisaatioiden sarjat
  • MTT:n julkaisusarjat
  • Agricultural and Food Science
  • Näytä viite

Multi-step beef ration optimisation: application of linear and weighted goal programming with a penalty function

Zgajnar, Jaka; Erjavec, Emil; Kavcic, Stane (2010)

 
Tweet refworks
 
Avaa tiedosto
mtt-afs-v19n3p193.pdf (528.7Kt)
Lataukset 


Zgajnar, Jaka
Erjavec, Emil
Kavcic, Stane

Julkaisusarja
Agricultural and Food Science

Volyymi
19

Numero
3

Sivut
193-206


MTT Agrifood Research Finland The Scientific Agricultural Society of Finland
2010
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2015090311369
Tiivistelmä
The aim of this paper is to present the method and tool for optimisation of beef-fattening diets. Changes in policy environment and changes in costs of feed pose challenges for farm efficiency. We construct a spreadsheet from two modules based on mathematical deterministic programming techniques. In order to obtain an estimate of the magnitude of costs that may be incurred, the first module utilizes a linear program for least-cost ration formulation. The resulting value is then targeted as a cost goal in the second module. This is supported by weighted goal programming with a penalty function system. The approach presented here is an example of how a combination of mathematical programming techniques might be applied to prepare a user-friendly tool for optimal ration formulations. We report results that confirm this approach as useful, since one is able to formulate a least-cost ration without risking a decrease in the ration s nutritive value or affecting the balance between nutrients.
Collections
  • Agricultural and Food Science [531]
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste
 

 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisutyyppitJulkaisuajatUusimmatAsiasanatSivukartta

Omat tiedot

Kirjaudu sisäänRekisteröidy
jukuri@luke.fi | Yhteydenotto | Saavutettavuusseloste