Porkkanankuorien mikrobimääristä
Mäki, Maarit (2006)
Mäki, Maarit
Julkaisusarja
MTT:n selvityksiä
Numero
134
Sivut
s. 24-25
MTT
2006
Tiivistelmä
MTT:n elintarvikkeiden tutkimuksessa määritettiin syksyn 2005 porkkanasadosta mikro-bimääriä varastoidun ja kaupan porkkanoiden kuorista. Tutkimuksen tavoitteena on selvit-tää, onko mikrobimäärillä vaikutusta porkkanoiden laatuun. Pestyjen porkkanoiden kuoris-sa todettiin hyvin vaihtelevia pesäkemääriä. Koli-ryhmän bakteerien määrät vaihtelivat välillä 60 - 380 000 pmy/g ja ne olivat hiukan korkeammalla tasolla kuin enterobakteerien määrät, vaihteluväli 30 - 60 000 pmy/g. E.coli-pesäkkeitä ei todettu yhdessäkään näyttees-sä. Kokonaispesäkeluku vaihteli välillä 46 000 - 16 400 000 pmy/g. Psykrotrofisten mik-robien määrä vaihteli välillä 19 000 - 17 900 000 pmy/g. Keskiarvojen perusteella kaikissa mikrobiryhmissä tapahtui varastoinnin aikana pesäkemäärien nousua n. 0,3 logaritmiyk-sikköä. Pesemättömien porkkanoiden koliryhmän bakteerien määrät vaihtelivat välillä 95 000 - 37 000 000 pmy/g. Kauppaporkkanoita ei huuhdottu ennen mikrobiologisten näyt-teiden ottoa. Porkkanankuorista määritettiin ainoastaan koliryhmän bakteerit. Syksyn näyt-teissä niiden määrä ylitti määritysrajan >300 000 pmy/g lukuunottamatta kolmea näytettä. Talvella otettujen näytteiden koliryhmän bakteerien määrät vaihtelivat noin 100 000:sta 90 000 000:aan pmy/g.
Collections
- Julkaisut [86725]