Luke
 

ß-Glucan contents of groats of different oat cultivars in official variety, in organic cultivation, and in nitrogen fertilization trials in Finland

MTT Agrifood Research Finland|The Scientific Agricultural Society of Finland
2004

URI

Tiivistelmä

Kauran ß-glukaani on terveyttä edistävä ravintokuituyhdiste, joka alentaa veren kolesterolia ja alentaa ja tasaa veren sokeria. Kauran ytimen ß-glukaanipitoisuuden vaihtelua tutkittiin kauran virallisissa lajikekokeissa ja N-lannoituskokeissa vuosina 1997- 1999 sekä luomulajikekokeissa vuosina 1997-1998 useilla lajikkeilla. Luomulajikekokeissa kasvatettiin kahta lajiketta, Puhtia ja Veliä, myös ns. tehokokeissa normaalilla viljelymenetelmällä samoilla lohkoilla luomukokeiden kanssa. Vuodet 1997 ja 1999 olivat kuivia ja lämpimiä, ja vuosi 1998 viileä ja sateinen. Vuosi ja lajike vaikuttivat ß-glukaanipitoisuuteen kaikissa koetyypeissä. Kolbu-lajikkeen ß-glukaanipitoisuus oli pienempi kuin muiden kauralajikkeiden kaikissa kokeissa. Suurimmat ß-glukaanipitoisuudet olivat virallisissa lajikekokeissa Leilalla ja Roopella, luomulajikekokeissa Aarteella, Ytyllä ja Puhdilla sekä N-lannoituskokeissa Aarteella ja Katrilla. Typpilannoitus ei vaikuttanut kauran ß-glukaanipitoisuuteen. Myöskään viljelymenetelmä (perinteinen/luomu) ei vaikuttanut merkitsevästi ß-glukaanipitoisuuteen. Johtopäätöksenä voitiin todeta, että kauran ß-glukaanipitoisuus on voimakkaasti riippuvainen lajikkeesta, vuodesta ja kasvupaikasta. Viljelytapa (perinteinen/ luomu) ja typpilannoitus eivät vaikuttaneet kauran ß-glukanipitoisuuteen.

ISBN

OKM-julkaisutyyppi

A1 Alkuperäisartikkeli tieteellisessä aikakauslehdessä

Julkaisusarja

Agricultural and Food Science

Volyymi

13

Numero

1-2

Sivut

Sivut

68-79

ISSN

1459-6067

DOI

Saavutettavuusominaisuudet

Ei tietoa saavutettavuudesta