- Selaus nimekkeen mukaan MTT Raportti

    • Landrace in situ Conservation Strategy for Finland 

      Heinonen, Maarit
      MTT Report : 163 (MTT, 2014)
      Viljelyssä harvinaistuneet maatiaiskasvit nousivat Suomessakin kansallisiksi suojelukohteiksi 2000-luvun alussa, kun Suomi kansainvälisten sopimusten velvoittamana laati maa- ja metsätalouden kasvigeenivaraohjelman. Suomessa ...
    • Lannan ja muun eloperäisen materiaalin käsittelyteknologiat 

      Luostarinen, Sari; Paavola, Teija; Ervasti, Satu; Sipilä, Ilkka; Rintala, Jukka
      MTT Raportti : 27 (MTT, 2011)
      Tässä kirjallisuuskatsauksessa esitellään ympäristöteknologian prosesseja, joita käytetään tai voidaan käyttää lannan ja muiden eloperäisten materiaalien prosessointiin. Katsaus perustuu kirjallisuuteen, laite- ja ...
    • Lannan kestävä hyödyntäminen 

      Luostarinen, Sari (toim.); Logrén, Johanna (toim.); Grönroos, Juha (toim.); Lehtonen, Heikki (toim.); Paavola, Teija (toim.); Rankinen, Katri (toim.); Rintala, Jukka (toim.); Salo, Tapio (toim.); Ylivainio, Kari (toim.); Järvenpää, Markku (toim.)
      MTT Raportti : 21 (MTT, 2011)
      HYÖTYLANTA-tutkimusohjelmassa tuotettiin työkaluja lannan ja muiden eloperäisten jätteiden ja sivutuotteiden hallintaan, erityisesti niiden sisältämien ravinteiden kierrättämiseksi ja energiasisällön hyödyntämiseksi ...
    • Lapin maaseudun tulevaisuuden avaimet 

      Kuha, Rauno (toim.)
      MTT Raportti : 25 (MTT, 2011)
      Tämä julkaisu on kooste Lapin maaseudun tulevaisuus muutosjoustavassa yritystoiminnassa (LATU) -hankkeen aikana tehdyistä tutkimuksista, joilla on kuvattu Lapin maaseudun nykytilaa neljästä erilaisesta näkökulmasta. ...
    • Lapin maatalous 2013 

      Kuha, Rauno; Rantamäki-Lahtinen, Leena
      MTT Raportti : 172 (MTT, 2014)
      Maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan merkittävä väheneminen nähdään yhtenä Lapin maaseudun uhkatekijöistä. Tässä selvityksessä on tavoitteena kuvata Lapin maatilojen nykytilaa, tämän hetkisiä kilpailuetuja ja resursointia ...
    • Lapin maatilat murrosvaiheessa 

      Kuha, Rauno; Myllylä, Pekka; Rantamäki-Lahtinen, Leena
      MTT Raportti : 143 (MTT, 2014)
      Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää lappilaisen maatalouden keskeisimmän ryhmän jatkuvuuden problematiikkaa. Tämä ryhmä, 45–65 vuotta ja 30–60 ha peltoa, on se ryhmä jossa lähitulevaisuudessa tapahtuu suuria muutoksia. ...
    • Lapin marjapuhelin 

      Peltola, Rainer
      MTT Raportti : 93 (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus, 2013)
      Luonnonmarjojen kaupallinen talteenotto on nykyään lähes kokonaan ulkomaisen, maahan kutsutun työ-voiman varassa. Ulkomaisten poimijoiden organisoitu työskentely Lapin alueella alkoi vuonna 2005. Vuonna 2012 marjayritykset ...
    • LED-valaistuksen tehokkuus kasvihuonekurkun viljelyssä 

      Särkkä, Liisa; Jokinen, Kari; Kaukoranta, Timo; Sjöholm, Daniel; Blomqvist, Kristian
      MTT Raportti : 173 (MTT, 2014)
      LED-valaistuksen soveltuvuudesta ja energian kulutuksesta ei ole korkeilla kasvustoilla aikaisemmin tehty kokeita. Tässä hankkeessa vertasimme LED-valaisinten soveltuvuutta kasvihuonekurkun valotukseen kun kontrollina ...
    • Leikkoruusun talvikauden viljelytapojen merkitys energiankulutukseen, sadon määrään ja kukkien laatuun 

      Särkkä, Liisa; Tuomola, Päivi
      MTT Raportti : 2 (MTT, 2010)
      Ennen tekovalojen yleistymistä ja ympärivuotista viljelyä ruusukasvustot laitettiin talvilepoon pimeimmän ja kylmimmän talvikauden ajaksi. Nykyään tuotantokustannukset ja erityisesti energian hinta ovat nousseet ja tuonnin ...
    • Lietelannan varastointi maanvaraisissa tiivistetyissä altaissa Suomen olosuhteissa 

      Hellstedt, Maarit; Ala-Kleme, Teemu
      MTT Raportti : 28 (MTT, 2011)
      Tilakokojen kasvun myötä myös tiloilla tuotetut lantamäärät kasvavat. Samanaikainen kannattavuuden heikentyminen edellyttää myös lietelannan varastointiin halvempia ratkaisuja. Yksi tällainen on lietelannan varastointi ...
    • Lihaketjun vastuullisuuden läpinäkyvyys ja jäljitettävyys - esimerkkinä sianlihan tuotantoketju. Katsaus nykytilaan ja tulevaisuuteen 

      Penttilä, Katriina; Kotro, Jaana; Berninger, Kati; Lehtinen, Katja; Rahkio, Marjatta; Salonen, Jukka; Jalkanen, Lotta; Timonen, Anna
      MTT Raportti : 58 (MTT, 2012)
      Läpinäkyvyyden lisääminen edellyttää viestintää. Niin kuluttajien kuin muidenkin sidosryhmien edustajat korostivat hankkeen aikana ketjun toimintaan liittyvän viestinnän kehittämisen tarvetta. Kuluneen hankkeen pohjalta ...
    • Liiketoiminnan kehittämistarpeet maatilayrityksissä : viljelijäkyselyn tuloksia 

      Rikkonen, Pasi; Toikkanen, Heini; Väre, Minna
      MTT Raportti : 90 (2013)
      Liiketoimintaosaamisella käsitetään yrittäjän kykyä asemoida yrityksen liiketoiminta toimintaympäristöön proaktiivisesti, toimintaympäristön muutos ennakoiden. Siihen liittyy vahvasti omien menestystekijöiden tunnistaminen ...
    • Listeria monocytogenes -patogeenin tunnistusmenetelmiä elintarviketuotannossa 

      Välimaa, Anna-Liisa; Tilsala-Timisjärvi, Anu; Virtanen, Elina
      MTT Raportti : 169 (MTT, 2014)
      Elintarvikkeet ovat sairautta aiheuttavien mikrobien, kuten bakteerien ja virusten merkittäviä tartuntalähteitä. Erityisesti eläinten ja ihmisten välillä tarttuvat zoonoottiset bakteerit, kuten Campylobacter jejuni, ...
    • Loppukasvatettavien sonnien käyttäytyminen keskisuurissa ja suurissa ryhmissä 

      Tuomisto, Leena; Lyyra, Minna; Huuskonen, Arto
      MTT Raportti : 60 (MTTMTT, 2012)
      Lihanautojen loppukasvatuksessa sonnit pidetään usein lämpimissä rakennuksissa rakolattiapohjaisissa karsinoissa. Pienellä ryhmäkoolla ja uudelleenryhmittelyn välttämisellä tavoitellaan sosiaalisesti vakaata ryhmää. ...
    • Luomu 50 - mitä tarkoittaisi, jos 50 % Suomen viljelyalasta siirtyisi luomuun 

      Koikkalainen, Kauko; Seuri, Pentti; Koivisto, Anu; Tauriainen, Jukka; Hyvönen, Terho; Regina, Kristiina
      MTT Raportti : 36 (MTT, 2012)
      Tämän raportin tarkoituksena on herättää keskustelua niistä mahdollisista kehityssuunnista, joiden tavoitteena olisi lisätä luomutuotannon laajuus verrannolliseksi tavanomaisen maataloustuotannon laajuuteen. Vaikka ...
    • Luomuviljatuotteiden hinnan muodostuminen 

      Rintamäki, Heidi
      MTT Raportti : 30 (MTT, 2011)
      Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden osuus kokonaiselintarvikekulutuksesta oli noin yhden prosentin vuonna 2008. Luomuviljatuotteilla markkinaosuus oli suurempi eli 4,5 prosenttia. Luomutuotteiden kokonaismyynnistä ...
    • Luonnontuotealan valtakunnallinen tutkimusseminaari 

      Peltola, Rainer; Soppela, Kaisa
      MTT Raportti : 87 (MTT, 2013)
      Toinen luonnontuotealan valtakunnallinen tutkimusseminaari järjestettiin Rovaniemellä 4.10.2011, luonnontuotealan teemapäivän yhteydessä. Seminaarissa pidettiin 12 asiantuntijaesitelmää joita seurasi lähes 200 hengen ...
    • Lypsykarjatilan eläinten ryhmittely 

      Kivinen, Tapani; Hurme, Timo; Sarjokari, Kristiina; Hovinen, Mari; Norring, Marianna; Seppä-Lassila, Leena; Soveri, Timo; Lätti, Markku; Karttunen, Janne; Tuure, Veli-Matti
      MTT Raportti : 137 (MTT, 2014)
      Lypsykarjatilan eläinten ryhmittely -hankkeen tavoitteena oli tuottaa vasikoiden, hiehojen ja lehmien ryhmittelymalleja asema- ja automaattilypsypihattojen pohjaratkaisuiksi. Tutkimus oli jatkoa vuosina 2004–2007 tehdylle ...
    • Lähestymistapoja elintarvikkeiden vesijalanjäljen arvioimiseksi : kirjallisuuskatsaus 

      Lehtinen, Heli; Usva, Kirsi
      MTT Raportti : 37 (MTT, 2011)
      Makean veden kulutuksesta on tullut tärkeä kestävyyden ulottuvuus mitattaessa kulutuksen ja tuotannon kestävyyttä. Tämä kirjallisuuteen perustuva katsaus käsittelee elintarviketuotteiden makean veden kulutuksen ja sen ...
    • Lähi- ja luomuruoan saavutettavuus Pohjois-Pohjanmaalla 

      Kotavaara, Ossi; Korhonen, Kirsi; Miettinen, Milla; Lehtinen, Ulla; Muilu, Toivo; Juga, Jari; Rusanen, Jarmo
      MTT Raportti : 152 (MTT, 2014)
      Lähi- ja luomuruoan saavutettavuus Pohjois-Pohjanmaalla (RuokaGIS) -hankkeen tavoitteena oli selvittää lähi- ja luomuruokaan liittyviä sijainti- ja saavutettavuustekijöitä Pohjois-Pohjanmaalla lähi- ja luomuruoan saatavuuden ...