Edel ja Marika ovat kiinnostavimmat lajikeuutuudet - Kangas, Arjo (Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskus, 2004)
Monitahoinen rehuohra Edel sekä suhteellisen aikainen Marika-kaura ovat Pohjanmaan näkökulmasta kiinnostavimmat uutuuslajikkeet. Kasvilajikelautakunta hyväksyi tänä vuonna lajikeluetteloon yhteensä 17 uutta lajiketta. Kauroja ja ohria oli kumpiakin kolme, yksi syysvehnä ja herne, kolme perunalajiketta sekä kuusi nurmikasvilajiketta. Rehuohra Edel on satoisa ja myöhäinen. Edel on satoisin satoisin monitahoinen lajike. Se on koko maan tuloksissa ollut keskimäärin 5 % Kunnaria satoisampi. Kolmannen viljelyvyöhykkeen tuloksissa ero on kaksi prosenttia. Edelin kasvuaika on syytä panna merkille: se on nykyisin myöhäisintä monitahoista lajiketta Kunnaria kaksi päivää myöhäisempi. Edel tuleentuu siis aikaisimpien kaksitahoisten lajikkeiden, kuten Saanan jälkeen. Edelin korrenlujuus on erinomainen. Taudinarkuutta ei Edelissä ole virallisissa kokeissa havaittu. Edel on suhteellisen on isojyväinen lajike. Sen hehtolitran paino on Jyvän ja Saanan luokkaa, eli monitahoisista lajikkeista korkeimpia. Valkuaispitoisuus puolestaan on lajikevalikoiman alhaisimpia. Edel sopii siis hyvin myös tärkkelystuotantoon. Marika on aikainen kauralajike, vain päivän-kaksi valtalajiketta Veliä myöhäisempi. Koko maan kokeissa Marika on ollut keskimäärin yhdeksän prosenttia Veliä satoisampi. Korrenlujuudeltaan Marika on hyvää keskitasoa. Se ei ole aivan yhtä lujakortinen kuin Fiia, mutta on toki useimpia muita aikaisia kauroja parempi. Marikan jyvä on kookas. Aikaisista kauroista se on suurijyväisin. Myös hehtolitran paino on korkea. Heikkoutena voidaan mainita keinotartutuskokeissa esiin tullut kauranavonoen arkuus. Siihen Marikalla on selvä taipumus toisen uudehkon lajikkeen, Fiian tapaan. Kauranlehtilaikulle Fiia ei sen sijaan ole erityisen arka.
Etelä-Pohjanmaan maaseutukeskuksen jäsenlehti
Keywords: Ka; rehuohra; ohra; kaura; viljakasvit; lajikkeet