Contribution of livestock to food production in developing countries - Fitzhugh, Hank (Agricultural Research Centre of Finland, 1998)
Maailman maataloustuotteiden kaupan arvosta 40 % koostuu kotieläintuotteista - lihasta, maidosta, munista ja eläinkuiduista. Kotieläintuotteiden sisältämät välttämättömät aminohapot, vitamiinit ja hivenaineet ovat ravitsemuksellisesti tasapainoisen aterian perusta. Lisäksi viljelytekniset toimenpiteet, kuten kotieläinten käyttö vetojuhtina ja lannan käyttö lannoitteena, lisäävät satoa varsinkin kehitysmaissa. Näin saatu suurempi sato taas osaltaan edesauttaa kehitysmaiden ruoantuotantoa. Kotieläintuotteista saadun energian ja valkuaisen suhteellinen osuus ravinnon energiasta ja valkuaisesta on teollisuusmaissa keskimäärin kaksinkertainen kehitysmaihin verrattuna. Väestönkasvu, käytettävissä olevien tulojen kasvu ja väestön muutto kaupunkeihin lisäävät kotieläintuotteiden kysyntää kehitysmaissa. Niinpä viimeisen vuosikymmenen aikana kotieläintuotteiden kulutus on jyrkästi lisääntynyt kehitysmaissa, mutta sen sijaan hieman vähentynyt teollisuusmaissa, joissa jo nyt kulutetaan paljon kotieläintuotteita. Lisääntynyt kulutus kehitysmaissa lisää tuottajien tuloja, mutta samalla saastuminen, eroosio, liikalaiduntaminen ja metsien hakkuut rasittavat ympäristöä. Tutkijoiden ja tutkimuslaitosten kansainvälisellä yhteistyöllä voidaan varmistaa, että kehitysmaiden lisääntyvään kotieläintuotteiden kysyntään vastataan taloudellisesti kannattavalla ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla.

On a global basis, livestock products - meat, milk, eggs and fibre - account for 40% of the value of total marketed agricultural product. Animal products provide essential amino acids, vitamins and minerals to help ensure nutritionally balanced diets. In developing countries, livestock traction and manure also contribute to food production through improved cultivation and soil fertility which increase crop yields. On average, the proportional contribution of livestock product to dietary calories and protein in developed countries is double that for developing countries. Demand for livestock products is fuelled by the population increase, income growth and urbanisation in developing countries. Therefore, over the past decade, consumption of livestock product has sharply increased in developing countries, while slightly decreasing in developed countries where consumption is already relatively high on average. Increased demand in developing countries increases income for producers, but also stresses the environment through pollution, soil erosion, overgrazing and deforestation. Research involving global partnerships of scientists and institutes can help ensure that the increased demands for livestock product in developing countries will be met in economically feasible and environmentally sustainable ways.
Keywords: Ma; ruoka; tuotanto; kotieläintuotanto; eläinsuojat; developing countries; dietary quality; food systems; future demand; livestock