Kemiallisin keinoin suomalaisen rukiin laatua selvittämässä - Eurola, Merja; Pihlava, Juha-Matti; Hovinen, Simo; Laine, Antti; Kangas, Arjo; Vuorinen, Martti; Hietaniemi, Veli (MTT, 2004)
Tutkimuksessa selvitettiin vuosien 1998 - 2002 lajikekoeaineistojen pohjalta eräiden terveysvaikutteisten yhdisteiden (kivennäs- ja hivenaineet, tiamiini, lignaanit, alkyyli- ja alkenyyliresorsinolit sekä sykliset hydroksamiinihapot) esiintymistä nykyisin viljelyssä olevissa ja uusissa ruislajikkeissa. Mahdolli-sista riskitekijöistä tutkittiin kadmiumin pitoisuuksia rukiissa. Tutkimuksessa rukiilla havaittiin lajikkeiden välisiä eroja mm. typpi-, kiven-näis- ja hivenaine-, kadmium- sekä tiamiinipitoisuuksissa. Pienijyväisillä ns. maatiaislajikkeilla, joilla jyvän tärkkelyspitoisuus on suhteessa pienempi, kivennäis- ja hivenainepitoisuudet olivat suurempia kuin hybridilajikkeilla. Haitallisen kadmiumin pitoisuudet olivat keskimäärin pieniä ja yleisesti alle sallitun enimmäismäärärajan, 0,100 mg/kg. Maalaji ja ilmastolliset tekijät vaikuttivat jyvän kemialliseen laatuun. Koepaikkojen ja vuosien välinen vaihtelu oli joidenkin yhdisteiden osalta suurta. Vähemmän tunnettujen, potentiaalisesti terveysvaikutteisten yhdisteiden, kuten syklisten hydroksamiinihappojen ja alk(en)yylisesorsinolien, pitoisuuksissa ei havaittu selkeitä lajikkeiden välisiä eroja. Lajikkeen ja kasvupaikan valinnalla on mahdollista vaikuttaa rukiin kemialliseen laatuun esimerkiksi valitsemalla oikea lajike oikealle paikalle.

Several nutritional components: mineral and trace elements, thiamine, lignans, alk(en)ylresorcinols and cyclic hydroxamic acids were examined in various rye cultivars during 1998-2002. Rye grain samples were collected from variety trials of at 9 locations in Finland. Cadmium was also studied as a toxic risk factor. Systematical cultivar differences were determined in mineral and trace element, thiamine and cadmium contents of rye. The hybrid ryes which have relatively high starch content had lower mineral and trace element concentrations than populations or old cultivars. The cadmium contents were generally low and well below the maximum level of 0.100 mg/kg set by EU. Soil type and other growing conditions affected the chemical quality of rye resulting regional and seasonal variatons. Clear cultivar differences were not detected in the pontentially functional chemical components like alkylresorcinols or cyclic hydroxamic acids. The results establish possibilities to develop or choose appropriate cultivars for various conditions and technological purposes.
Keywords: Ka; ruis; Secale cereale; lajikkeet; terveysvaikutukset; kivennäisaineet; hivenaineet; kadmium; vitamiinit; tiamiini; lignaanit; alk(en)yyliresorsinolit; sykliset hydroksamiinihapot; rye; Secale cereale; cultivar; variety; mineral and trace elements; cadmium; vitamin; thiamine; lignans; alk(en)ylresorcinols; cyclic hydroxamic acids