Viljelytekijät ja porkkanan varastokestävyys - Vanhala, Petri; Kairikko, Hanna; Kallela, Marja; Suojala-Ahlfors, Terhi (MTT, 2006)
Tutkimushankkeen tässä osiossa selvitetään viljelytekijöiden vaikutusta porkkanan varas-tokestävyyteen. Tutkimuksessa mukana olevat porkkanatilat toimittivat syksyllä 2005 yh-teensä 26 lohkolta porkkananäytteet, jotka lajiteltiin koon ja erilaisten vioitusten mukaan. Näyteaineisto varastoitiin MTT puutarhatuotannon (Piikkiö) varastossa, kustakin pork-kanaerästä kaksi varastointiaikaa. Varastosta otto tapahtui tammi- ja maaliskuussa, jolloin porkkanat lajiteltiin säilyvyyden mukaan ja toimitettiin eteenpäin muihin analyyseihin. Porkkanan säilyvyystuloksia verrattiin tiloilta kerättyihin lohkotietoihin ja maanäytteiden ravinneanalyysituloksiin. Terveiden porkkanoiden osuus väheni ja varsinkin mustamätäis-ten porkkanoiden osuus lisääntyi varastossa tammikuulta maaliskuulle. Verrattaessa pork-kanoiden säilyvyystuloksia viljelytekijöihin näyttäisi siltä, että eräillä ravinteilla voi olla vaikutusta siihen, miten porkkana kestää taudinaiheuttajia ja sitä kautta porkkanan säily-vyyteen. Oletettavasti hyvä ravinnetilanne vahvistaa porkkanaa ja siten hidastaa kasvitau-tien etenemistä, varsinkin jos tautipaine lohkolla on muuten saatu pidettyä kohtalaisen al-haisena. Toisen tutkimusvuoden jälkeen voidaan suuremmalla varmuudella sanoa, onko ravinteilla - ja millä nimenomaisilla ravinteilla - merkittävää vaikutusta porkkanoiden varastokestävyyteen.
Keywords: Pu; Ka; porkkana; vihannekset; varastointitappiot; ravinteet