Removal of cholesterol during milk fat fractionation by supercritical carbon dioxide - Kankare, Veikko; Alkio, Martti (Agricultural Research Centre of Finland, The Scientific Agricultural Society of Finland, The Finnish Society of Dairy Science, 1993)
Maitorasva koostuu pääosin (97-98 %) molekyylipainoltaan erilaisista triglyserideistä. Tämä antaa hyvät mahdollisuudet erilaisten fraktiointimenetelmien käytännön sovelluksiin, joista yksi on rasvan fraktiointi ylikriittistä hiilidioksidiuuttoa käyttäen. Maitorasva sisältää yhdisteitä, kuten aromiaineita, joita halutaan rikastaa, samoin kuin yhdisteitä, kuten kolesterolia, joka halutaan poistaa. Ylikriittinen uutto soveltuu sekä yhdisteiden rikastamiseen että poistoon. SC-C02 uuton käyttömahdollisuuksia on selvitetty pilot plant mittakaavassa. Viimeisimmissä kokeissa on keskitytty kolesterolin poistoon. Selvitysten mukaan yli 99 % maitorasvan kolesterolista voidaan poistaa maitorasvasta varustamalla uuttojärjestelmä ko lesterolia adsorboivalla silikageeli-kolonnilla. Rasva uutettiin vakiopaineessa, 320 bar, ja vakiolämpötilassa 52 °C. Tulokset osoittivat, että maitorasvan fraktiointi ja kolesterolin poisto voidaan tehdä samanaikaisesti.

Milk fat contains compounds such as aroma substances which we may want to enrich, as well as compounds such as cholesterol which we may want to remove. The utilization of SC-C02 extraction for enriching or removing such compounds has been studied on a pilot plant scale, with the most recent experiments focusing on the removal of cholesterol. It was found that more than 99% of milk fat cholesterol could be removed using an extraction system equipped with a silica gel column. The extraction was performed under a constant pressure of 320 bar and at a constant temperature of 52 °C. The results show that the removal of cholesterol and milk fat fractionation based on the molecule size of triglycerides can be achieved simultaneously.
Keywords: Re; rasvahapot; supercritical extraction; milk fat; melting properties; fatty acids; removal of cholesterol