Agri-environmental and Rural Development Indicators: A Proposal - Yli-Viikari, Anja; Risku-Norja, Helmi; Nuutinen, Visa; Heinonen, Esa; Hietala-Koivu, Reija; Huusela-Veistola, Erja; Hyvönen, Terho; Kantanen, Juha; Raussi, Satu; Rikkonen, Pasi; Seppälä, Anu; Vehmasto, Elina (MTT, 2002)
Tämä julkaisu käsittelee uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön arviointimenetelmiä. Indikaattorit on suunniteltu Maa- ja metsätalousministeriön luonnonvarastrategian seurantaa varten. Aluksi esitellään arvioinnin teoreettinen viitekehys ja tarkastellaan yleisesti maatalouden kestävyyden määrittämistä. Lisäksi käsitellään lyhyesti indikaattoreiden valintaperusteet ja indikaattoreiden merkitys päätöksenteolle. Mukana on myös lyhyt katsaus nykyisin käytössä olevista kansallisista ja kansainvälisistä indikaattoreista. Indikaattorit on valittu luonnonvarastrategiassa asetettujen tavoitteiden pohjalta. Valinnassa otetaan lisäksi huomioon se, kuinka indikaattoreista on saatavilla luotettavaa seurantatietoa. Mahdollisuuksien mukaan pyritään samanlaiseen tiedonkeruuseen kuin kansainvälisissä s eurannoissa. Maatalouden seurantaan ehdotetaan 13 teemaa: luonnonvarojen käytön tehokkuus, torjunta-aineiden käyttö ja ympäristöriskit, maaperän laatu, vesistökuormitus, kasvihuone- ja ammoniakkipäästöt, tuotantokasvien ja -eläinten perinnöllinen monimuotoisuus, luonnonvaraisten lajien monimuotoisuus, maisema, eläinten hyvinvointi, alueellinen tuotantorakenne, maataloustulo, tuotannon jatkuvuus ja laatu. Maaseutukehityksen tarkasteluun ehdotetaan seuraavia seitsämää teemaa: maaseututuotteiden ja palveluiden käyttö, maaseudun yritystoiminta ja maatalouden monitoimisuus, kuluttajien asenteet ja tietoisuus, alueellinen kehitys ja maaseudun hyvinvointi, maaseutuyhteisöjen resurssit omaehtoiseen kehitykseen, palveluiden saatavuus ja luonnonvaratiedon hallinta. Lopuksi erilliset teemat kootaan yhteen, ja luonnonvarojen käyttöä tarkastellaan kokonaisuutena. Tämä esitys luonnonvaraseurannan teemoista ja indikaattoreista tehtiin nykyisin saatavilla olevan tiedon ja osaamisen perusteella. Indikaattoreiden käyttöä päätöksenteossa on kuitenkin vielä kehitettävä. Monia arviointimenetelmiä on parannettava ja tietoaineistojen kattavuutta lisättävä. Suurimmat puutteet ovat sosiaalisen ja kulttuurisen tiedon saatavuudessa, mutta myös maatalouden ympäristöseuranta on vielä osin hajanaisten selvitysten varassa. Luonnonvarojen käyttöön liittyvää systeeminäkökulmaa tulee selkeyttää, jotta irrallinen tieto indikaattoreista kertoisi laajemmin luonnonvarojen käytön seurauksista.

The present work is a proposal of a set of indicators prepared for the Ministry of Agriculture and Forestry. The indicators are to be used in monitoring the implementation of the Ministry's strategy for sustainable use of natural resources. The goals of the strategy define the issues to be monitored. In selecting the indicators care has been taken, that the information provided by the chosen assessment themes and methods is based on reliable research data. In the beginning of the paper the theoretical framework enabling the choice of the indicators is constructed. The indicator concept is then introduced. The general requirements in selecting the indicators as well as their role in decision-making are discussed. The present status of the national and international agri-environmental and rural development indicator work is shortly summarised. The core of the present work is in setting up an indicator system, which is structured around specific themes. The focus is on the assessment of agricultural and rural development. At the end, an attempt is made to provide a comprehensive picture by considering the mutual inter-linkages between the various indicators. The urgency to further develop the system approach as well as the indicator approach itself as a tool for decision-making is stressed. Many problems relate to inadequate and diffuse data available. The scarcity is especially accentuated in case of socio-cultural indicators, but also the environmental data are often insufficient and fragmentary. The prerequisite for balanced and coherent development is that due attention is paid to the various aspects of sustainability. Future indicator work requires that the assessment methods be improved, but also that the policy goals are expressed more precisely.
Nimekkeen selvennys: Maatalouden ja maaseudun kestävän kehityksen indikaattorit: esitys luonnonvarastrategian seurantaan.
Keywords: Ys; Ka; luonnonvarat; kestävä kehitys; maatalous; maaseutu; indikaattorit; use of natural resources; sustainable agriculture; agri-environmental; rural development, indicators; indicators