Turkislannan lannoituskäyttö - Kangas, Arjo (MTT, 2006)
Oikein käytettynä turkiseläinten lanta on käyttökelpoista lannoitusainetta peltokasvituotannossa. Verratut eri lantalajit eivät merkittävästi eronneet tässä suhteessa toisistaan. Myös brikettimuotoon jalostettu lannoite oli kasvintuotannon näkökulmasta käyttökelpoinen. Peltokasvituotannossa typpi on sadon määrän kannalta tärkein ravinne. Turkislannan kokonaistyppipitoisuuden analysoiminen antaa hyvän perustiedon lannoituskäytön suunnitteluun. Turkislanta on tehokkaimmillaan lannoituskäytössä silloin, kun osa noin 20-30 % typpilannoitustarpeesta voidaan antaa väkilannoitteena. Tällöin sato on yhtä hyvä kuin väkilannoitteella lannoitettaessa. Jos kasvin koko typpitarve katetaan turkislannan typellä, jää sato helposti hieman väkilannoitettua kasvustoa pienemmäksi. Näin siinäkin tapauksessa, että turkislannasta tuleva kokonaistyppimäärä olisi selvästi suurempi kuin kasvin typpitarve. Turkislannan lannoituskäyttöä hankaloittaa sen suuri fosforipitoisuus. Käytetyn fosforilannoituksen määrä vaikuttaa sadon fosforipitoisuuteen vain vähän. Samoin on sadon sisältämän kokonaisfosforipitoisuuden laita. Rehuviljan ja nurmen fosforin otto riippuu lähinnä sadon määrästä.

Properly used, fur animal manure is a useful fertilizer in crop production. The different types of manure compared did not differ significantly in that respect. A fertilizer processed into briquettes was also useful from the point of view of plant production. In crop production nitrogen is the most important nutrient as far as the yield is concerned. Analysis of the total nitrogen content of fur animal manure gives a good basis for the planning of fertilizer use. Fur animal manure is most effective in use as a fertilizer when part of the nitrogen requirement (approx 20-30%) can be given as artificial fertilizer. This gives a yield equal to that when artificial fertilizers are used alone. If the whole nitrogen requirement of the plant is covered by nitrogen from fur animal manure, the yield tends to remain slightly smaller than when artificial fertilizers are used. This remains true even when the total nitrogen from fur animal manure is clearly higher than the nitrogen requirement of the plant. The fertilizer use of fur animal manure is hampered by its high phosphorus content. The quantity of phosphorus fertilization used has only a slight effect on the phosphorus content of the harvest. This is also true of the total phosphorus content of the harvest. The phosphorus uptake of forage crops and grass depends mainly on the yield.
Keywords: Ka; turkiseläinten lanta; eloperäiset lannoitteet; fosfori; minkki; kettu; organic fertilizers; mink; fox