Lajikkeen, lannoituksen ja leikkuun vaikutus niittynurmikka-natanurmikon menestymiseen - Huusela-Veistola, Erja; Niemeläinen, Oiva; Huhta, Harri (Maatalouden tutkimuskeskus, 1991)
Lajikkeen ja hoidon vaikutusta niittynurmikka-natanurmikon menestymiseen tutkittiin kolmivuotisessa kokeessa Jokioisissa, Tohmajärvellä ja Toholammilla. Koejäseninä olivat lajikekoetulosten perusteella valittujen huono- ja hyvälaatuisten lajikkeiden puhtaat ja seoskasvustot. Nurmikon hoitointensiteetti vaihteli siten, että nurmikko niitettiin viikoittain tai joka toinen viikko, ja lannoitus oli 84 tai 168 kg N/ha/kasvukausi. Lannoite levitettiin kaksi tai kolme kertaa kasvukaudessa. Lajikkeen ja seoksen vaikutus nurmikon yleisarvosanaan ja peittävyyteen oli huomattavasti hoitotekijöitä suurempi. Koket-puistonata ja Golf-niittynurmikka menesttyivät sekä puhtaina kasvustoina että seoskasvustoina selvästi paremmin kuin Echo-punanata ja Arina Dasas -niittynurmikka ja näiden seokset. Tulokset lajikekokeiden puhdaskasvustoista antavat hyvän kuvan lajikkeiden käyttöarvosta myös siemenseoskäyttöä varten. Koska hyvälaatuiset lajikkeet olivat selvästi parhaita hoitotavasta riippumatta, ovat lajikekokeista yhdellä hoitotavalla saadut tulokset yleistettäviä tämän tutkimuksen mukaan ainakin usein leikattaviin ja lannoitettuihin nurmikkokohteisiin, joiden kulutus on vähäistä. Onnistunut lajikevalinta on erittäin keskeinen tekijä kestävän ja hyvälaatuisen nurmikon aikaansaamisessa.
Keywords: Pu; Ka; nurmikot; nurmikkokasvit; punanata; niittynurmikka; lajikkeet; lannoitus; niitto