Nutritional status in commercial currant fields - Niskanen, Raina (MTT Agrifood Research Finland, 2002)
Musta-,puna-ja valkoherukkaviljelmien ravinnetilan määrittämiseksi koottiin Viljavuuspalvelu Oy:n marjasarja- analyysien tuloksia vuosilta 1982-1991.Aineisto käsitti maa-analyysin (pH,NO3-N, P, K, Ca, Mg, B, Cu, Mn) ja herukan lehtien ravinnepitoisuudet (N, P, K, Ca,Mg,B) yhteensä 357 viljelmältä Etelä -ja Keski-Suomesta. Aineistosta selvitettiin, oliko maan ja lehtien ravinnepitoisuuksien välillä yhteyttä, ja kuinka hyvin ravinnepitoisuudet vastasivat suositusarvoja sekä kuvasivat viljelmien ravinnetilaa. Maanäytteiden keskimääräinen pH sekä fosforin ja kaliumin pitoisuudet ja pH-korjattu mangaani olivat suositusten mukaisia. Suurimmassa osassa maanäytteistä kalsiumin pitoisuus, yli 60 % näytteistä magnesiumin pitoisuus ja yli 50 % näytteistä fosforin pitoisuus alitti suosituksen, mutta boorin ja kuparin pitoisuudet ylittivät usein suosituksen. Lehtien keskimääräiset typen, fosforin ja kaliumin pitoisuudet kaikilla herukoilla, magnesiumin pitoisuus musta- ja punaherukoilla sekä kalsiumin ja boorin pitoisuudet mustaherukalla olivat suositusten mukaisia. Valkoherukalla 74 % lehtinäytteistä magnesiumpitoisuus alitti suosituksen. Lehtien ja maan fosforin, kalsiumin ja magnesiumin pitoisuuksien välillä oli melko heikko yhteys. Vaikka ravinnetila oli lehtianalyysin perusteella hyvä, maan fosforin, magnesiumin ja kalsiumin pitoisuudet olivat usein pieniä. Tämä viittaa siihen, että karkeilla kivennäismailla maa-analyysin ravinnesuositusten alaraja on liian korkea. Maa- analyysin pienet ravinnepitoisuudet saattavat johtua myös ravinteiden epätasaisesta jakautumisesta ja laimenemisesta maanäytteessä, koska pintalannoituksen ja muokkaamattomuuden vuoksi ravinteet ovat kertyneet aivan maan pintakerrokseen.

The nutritional status on commercial currant fields was elucidated by advisory analytical data of 357 pairs of soil and leaf samples from commercial black, red and white currant fields in Southern and Middle Finland. The purpose was to investigate how nutrient concentrations in soil and leaves fitted in the recommended ranges, correlated with each other and to evaluate their usefulness in diagnosis of nutritional status. Soil pH(H 2 O) and extractable nutrients (NO 3 -N, P, K, Ca, Mg, B, Cu, Mn) and leaf nutrients (N, P, K, Ca, Mg, B) were analysed. The mean soil pH, P, K and Mn were in the recommended ranges. Over 50% of soil P and 60% of Mg results and the greatest part of Ca results passed below the lower recommended limits, but soil B and Cu were frequently over the upper recommended limits. The mean leaf N, P and K on all currants, Mg on black and red currants and Ca and B on black currant were within the recommended limits. The lower recommended limit of Mg was passed below in 74% of white currant leaf samples. Positive correlations were found between soil and leaf nutrient concentrations for P, Ca and Mg. The recommended lower soil analysis limits might possibly be too high for coarse soils, because low values of soil P, Mg and Ca were common. The nutrients also might not be evenly distributed in the sampled soil layer but might be accumulated in a thin surface soil layer because of repeated surface broadcasting of fertilizers.
Keywords: ys; Suomi; herukat; Ribes; marjanviljely; kasvinravinteet; black currants; leaf analysis; macro-and micronutrients; red currants; Ribes nigrum; Ribes x pallidum; soil pH; soil testing; soil testing