Ruokaproteiinikasvit viljelykierrossa - Keskitalo, Marjo; Yli-Hemminki, Pirjo; Peltonen, Sari (Luonnonvarakeskus, 2023)
Peltoviljelyssä on yhä enemmän varauduttava ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin muun muassa siirtymällä orgaanista ainesta eli hiilisyötettä kasvattaviin viljelyjärjestelmiin. Samaan aikaan on noussut esille terveydelliset syyt ruokavalion muuttamiseksi kasvispainotteisemmaksi. Ruoaksi viljeltävien proteiinikasvien kysynnän odotetaan kasvavan, kun tietoa ja menetelmiä niiden onnistuneesta viljelytekniikasta saadaan lisää. Viljelyn näkökulmasta tietoa kaivataan erikoiskasvien satovaihteluiden pienentämiseen ja keskisadon kohottamiseen, mutta myös erikoiskasvien sovittamisesta oikein osaksi viljelykiertoa, jotta saavutetaan parhaat mahdolliset esikasvihyödyt ja toisaalta vältetään kasvinsuojeluriskit. Myös erikoiskasvien viljely seoksina voi tuoda uudenlaisia ratkaisuja. Pellon käytön ja ruokavalion muutosten osalta tarvitaan avointa viljelykasveihin liittyvää tarkastelua parhaista kysyntälähtöisistä vaihtoehdoista. Hyvänä tavoitteena on tuottaa ratkaisuja viljelyjärjestelmiin, joissa huomioidaan tarve lisätä kasvien avulla hiilisyötettä, edistää peltoympäristön monimuotoisuutta, parantaa tuotannon kannattavuutta ja tuottaa kuluttajia kiinnostavia raaka-aineita.
Keywords: ruokaproteiinikasvit; ruokaerikoiskasvit; viljelykierto