Raharääseikkö : pakurikäävän viljelymenetelmät. - (:unkn) unknown (Suomen Metsätieteellisen Seura, 2012)
Suomi on ottanut kansallisissa luonnonvarastrategioissa tavoitteen lisätä luonnonvarojen kestävää käyttöä ja tuoda uusia suomalaisiin luonnonvaroihin pohjautuvia innovaatioita aina biopolttoaineista uusiin kasveihin ja niiden käyttömuotoihin. Luonnontuotealalla on suuri merkitys metsien monikäytössä. Ala on kasvussa ja uusia metsien uusiutuvia ja tuotteistettavia luonnonvaroja etsitään aktiivisesti. Luonnontuotteista merkittävimpiä ovat metsien tuottamat funktionaaliset elintarvikkeet sekä hoito- ja hyvinvointituotteet joiden markkinahinta on korkea. Tämän tutkimushankkeen tarkoituksena on kehittää pakurikäävän viljelymenetelmiä sen suunnitelmallista ja laajamittaista tuotantoa varten. Pakurikääpä on yleisenä kasvava lahottajasieni, jonka terveysvaikutukset on todettu tieteellisesti jo 50-luvulla. Pakurilla on suuret markkinat Aasiassa, jonne pakuria tuotetaan pääasiallisesti Siperian luonnonesiintymistä. Jo yksittäinen pakurikasvain voi olla lähes sadan euron arvoinen ja kasvaimia voi olla yksittäisessä puussa kymmeniä. Pakurin tuottaminen voi tarjota merkittävän tulolisän metsänomistajille ja mahdollistaa metsätalouskäytön ulkopuolelle jäävien kitu- ja joutomaiden taloudellisen hyödyntämisen.
Keywords: YL; pakurikääpä; Inonotus obliquus; funktionaalisten elintarvike; Hymenochaetaceae; Suomi; sienet; lahottajasienet; agroforestry