Kasvillisuus Tohmajärven metsä- ja niittylaitumilla 1994-2004 - Hokkanen, Timo J.; Tuupanen, Reetta; Maksimov, Anatoliy; Potemkin, Alexey; Maksimova, Tatyana; Virkajärvi, Perttu (MTT, 2006)
Tässä tutkimuksessa selvitettiin Tohmajärvellä 1994 2004 tehdyn kenttäkokeen kasvillisuuden muutoksia. Emolehmien laidunnuksen vaikutusta kasvillisuuteen tutkittiin kahdella metsälaidunkoealalla sekä lannoittamattomalla niityllä. Kullakin laidunlohkolla oli vertailupareina kolme 12 x 12 metrin suuruista aidattua ja aitaamatonta koealaa, joten yhteensä koealoja oli 18. Emolehmät laidunsivat lohkoilla niiden tuottokykyä vastaavan ajan, ja metsälohkoilla laidunpaine pidettiin alhaisena. Kasvillisuusanalyysit tehtiin vuosina 1996 1998 ja 2003 2004. Alueen kokonaislajilukumäärä nousi kokeen aikana 140:stä 149:ään. Putkilokasvilajiston diversiteetti-indeksi H nousi laidunnetuilla koealoilla. Metsäisillä koealoilla laidunnus nosti kokonaislajilukumäärää tilastollisesti merkitsevästi, kun taas niityllä lajimäärä pieneni. Sammallajeja koealoilta löytyi vuonna 2003 yhteensä 39. Kaikilla laidunnetuilla koealapareilla sammalten peittävyys oli pienempi kuin vertailukoealoilla. Erityisen suuri ero oli niityllä.
Keywords: Ka; biodiversiteetti; emolehmät; laiduntaminen; luonnonlaitumet; luonnon monimuotoisuus; metsälaitumet; niityt; kasvillisuus; sammalet; putkilokasvit