Luomurukiista uusia lajikkeita - Niskanen, Markku (Maaseudun Tulevaisuus, 2002)
Ruis soveltuu viljoistamme parhaiten luonnonmukaiseen viljelyyn. Se nimittäin tarvitsee vähän ravinteita ja hyödyntää tehokkaasti palkokasvien sitomaa typpeä. Tämän lisäksi ruis pystyy hyödyntämään hyvin karjanlannan ravinteita. Ruista eivät myöskään kiusaa oleellisesti viljelyä vaikeuttavat taudit ja tuholaiset. MTT:n pitkäaikaiset lajikekokeet osoittivat, että rukiin maatiaiskannat eivät tuota lisäarvoa rukiin luonnonmukaiseen viljelyyn. Niitä satoisampia olivatkin uudet, jalostetut lajikkeet. Myös keskieurooppalaiset lajikkeet tuottavat suuria satoja talvehtimisen onnistuessa, mutta niiden sadot vaihtelevat vuosittain paljon. Luonnonmukaisessa viljelyssä kannattaakin suosia Suomen kasvuoloihin jalostettuja kotimaisia lajikkeita.
Keywords: Ka; vilja; ruis; lunnonmukainen viljely; lajikkeet; ravinteet; typpi; lajikekokeet; sato; talvehtiminen; kysyntä; laatu