Vaihtoehtoja ravinnetalouden ja kasvintuhoojien hallintaan laajamittaisessa luomuvihannesviljelyssä - Kallela, Marja; Nissinen, Anne; Suojala, Terhi (MTT, 2004)
Luomuvihannesten tuotanto laajoilla aloilla edellyttää satovarmuutta ja viljelyn riskien minimointia. Tässä raportissa esitellään tuloksia kahdesta tutkimuksesta, joissa pyrittiin kehittämään luomuvihannesten viljelytekniikkaa laajoilla pinta-aloilla. Luomukasvisten tuotanto teollisuudelle -hankkeessa selvitettiin kukkakaalin viljelytekniikkaa ja verrattiin herneen rikkakasvien torjuntamenetelmiä. Kuopion yliopiston ja MTT:n yhteisprojektissa Kaalin ja porkkanan tuholaisten hallinta houkutus-karkotustekniikan avulla kehitettiin menetelmiä pahimpien kasvintuhoojien hallintaan houkutuskasvitekniikalla. Tulosten mukaan kukkakaalia ja hernettä voi tuottaa luonnonmukaisesti niin, että saadaan riittävän suuri ja laadultaan myös teollisuuden vaatimukset täyttävä sato. Herneen rikkakasvien torjunnassa rikkaäestys ja aikaistettuun muokkaukseen yhdistetty liekitys osoittautuivat toimiviksi torjuntamenetelmiksi. Uudet kasviperäisiin yhdisteisiin perustuvat torjuntamenetelmät vaativat vielä lisätutkimusta ennen kuin niitä voi soveltaa käytäntöön. Houkutuskasvikaistat osoittautuivat lupaavaksi menetelmäksi kaalikärpästen hallinnassa. Keräkaalipelto ympäröitiin houkutuskaistalla, jossa kiinankaali houkutteli pikkukaalikärpäsiä ja kukkakaali isokaalikärpäsiä. Pikkukaalikärpästen muninta keskittyi kiinankaalikaistalle kaikkina vuosina. 'Talbot'-kukkakaalilajikeen houkuttelevuus osui hyvin yhteen isokaalikärpäsen muninta-huipun kanssa. Vuosina 2002-2003 kukkakaalikaista keräsi munintahuipun aika-na noin 4-6 -kertaisen määrän munia keräkaaliin verrattuna. Kaalikärpästen lisääntyminen estettiin muokkaamalla houkutuskasvit maahan munintahuippujen jälkeen. Päivän pituus vaikutti porkkanakempin isäntäkasvin valintakäyttäytymiseen. Syksyllä keinotekoinen kuusen haju (kolmen monoterpeenin seos) houkutteli kemppejä. Porkkanakempin hallinta houkutuskaistojen avulla vaatii lisätutkimus-ta, koska muita lajikkeita selvästi houkuttelevamman porkkanalajikkeen löytäminen on hankalaa eikä limoneenin ja limoneeni-karvoniseoksen karkottavuudesta saatu selvää näyttöä. Kaistan oikea sijoittelu on myös ongelmallista, koska kemppipaineen suuntaa on vaikea ennakoida keväällä.

Large-scale production of organic vegetables requires good expertise and minimisation of the risks related to cultivation methods. This report presents results from two projects that aimed at developing the production of organic vegetables in large areas. The project "Organic production of vegetables for industry" investigated the production techniques of cauliflower and compared various methods for controlling weeds in garden pea. In the co-operative project of the University of Kuopio and MTT, entitled "Push and pull technique for control of cabbage and carrot pests", trap crop methods were developed for controlling the most important pests of carrot and white cabbage. Results of the field experiments indicate that it is possible to produce cauliflower and garden pea in large areas so that the amount and quality of yield satisfies the needs of processing industry. In garden pea fields, weed harrowing and flaming in combination with advanced tilling were efficient weed control methods. New control methods, based on plant-derived compounds, need further research before they can be applied in practice. Use of trap crops proved to be a promising method for controlling cabbage root flies. The white cabbage field was surrounded by a strip of trap crops, including chinese cabbage to attract cabbage flies and cauliflower to attract turnip root flies. In all experimental years, cabbage root flies laid egg mainly in the chinese cabbage. The attractivity of cauliflower 'Talbot' coincided with the peak of the egg-laying of turnip root fly. In 2002-2003, in the peak egg-laying period, cauliflower drew 4-6 times more eggs than white cabbage. To prevent flies from developing, the trap crops were destroyed after the peak egg-laying period. For carrot psyllid, day length affected the choice of host plant. In autumn, artificial spruce aroma (mixture of three monoterpenes) attracted psyllids. The control of carrot psyllids by trap crops requires further research, because finding a cultivar that is clearly more attractive than the others is not easy. Also, the repellent power of limonene or limonene-carvone mixture could not be shown. Locating the trap crop strip correctly is another problem, as the direction of carrot psyllid pressure is difficult to forecast in spring.
Keywords: Pu; luonnonmukainen viljely; houkutuskasvit; karkotteet; keräkaali; kukkakaali; porkkana; ravinteet; rikkakasvit; tarhaherne; tuhoeläimet; carrot; cauliflower; garden pea; nutrients; organic production; pests; repellents; trap crops; weeds; white cabbage