Soiden ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu - tuloksia soisimmasta Suomesta - (:unkn) unknown (Finnish Forest Research Institute, 2013)
Soiden merkitys on perinteisesti nähty luonnonvarojen, kuten puun ja turpeen taloudellisen hyödyntämisen kautta. Tieto soiden talouskäytön haitallisista vaikutuksista luontoon on kuitenkin herättänyt tarpeensovittaa yhteen soihin liittyviä ristiriitaisia käyttöpaineita. Soiden kestävän käytön linjaus edellyttää monipuolista aineellisten ja aineettomien hyötyjen ja haittojen tarkastelua. Samalla voidaan hyödyntää monitieteistä tutkimustietoa.Tuore tutkimusraportti Soiden ekosysteemipalvelut ja maankäytön suunnittelu kokoaa yhteen Metlan vastuulla olleet osatutkimukset, jotka tehtiin osana Pohjois-Pohjanmaan liiton koordinoimaa Pohjois-Pohjanmaan ja Länsi-Kainuun suo-ohjelmahanketta pääasiassa vuoden 2011 aikana. Suo-ohjelmahankkeen tavoitteena on ollut tuottaa konkreettista tietoa ja tutkimustuloksia suoraan maakuntakaavoituksessa hyödynnettäväksi, samalla tukeutuen valtakunnan tasolla tehtyihin periaatteisiin ja linjauksiin.Metlan tehtävä on ollut tuottaa monipuolista tietoa soiden käytön ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä, kestävyyteen vaikuttavista tekijöistä ja mahdollisuuksista parantaa kestävyyttä. Tutkimusraportti antaa myös kattavaa tietoa soiden ekosysteemipalveluista.Tutkimusraportti tarkastelee mm. soiden monimuotoisuuden tilaa ja ilmastovaikutuksia, suonpohjien jälkikäyttövaihtoehtoja, asukkaiden mielipiteitä koskien soiden käyttömuotoja, soiden merkitystä virkistyskäytölle ja poronhoidolle sekä soiden käyttömuotojen, kuten metsätalouden, turvetuotannon ja keräilytuotteiden aluetaloudellisia vaikutuksia. Hankkeessa koottuja tietoja on jo tähän mennessä hyödynnetty päivitettävänä olevassa Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa.
8 eri tiedostoa
Taitto: Irene Murtovaara ja Maija Heino, Metla
Keywords: ekologinen kestävyys; ekosysteemipalvelut; monikäyttö; monimuotoisuus; soiden ennallistaminen; soidenjälkikäyttö; sosiaalinen kestävyys; suometsätalous; taloudellinen kestävyys; turvetuotanto