Green Care - toimintatavan suuntaviivat Suomessa - (:unkn) unknown (MTT, 2014)
VoiMaa! – Green Care -yrittäjyydestä elinvoimaa maaseudulle (2011–2013) oli valtakunnallinen maaseudun kehittämishanke, jossa luotiin yhteisiä sisältöjä ja rakenteita suomalaiseen Green Care -toimintatapaan. Keskeisenä haasteena oli selkeyttää Green Care -käsitettä ja -palvelukonseptia sekä kehittää alan laadunhallintaa, koulutusta ja toimijoiden yhteistyötä. Green Care -toimintatavan peruselementeiksi määrittyivät luontolähtöisyys, yhteisöllisyys ja toiminnallisuus, sekä perusedellytyksiksi ammatillisuus, tavoitteellisuus ja vastuullisuus. Palvelutyyppianalyysi vahvisti havainnon, että suomalainen Green Care -toiminta tapahtuu kaksilla erilaisilla palvelumarkkinoilla. Luontohoivan palveluissa Green Care -ominaisuudet toimivat palvelun lisäarvotekijöinä, kun taas luontovoiman palveluissa ne voivat muodostaa palvelun keskeisimmän sisällön. Green Care -käsitteen selkiytyminen auttaa toimijoita hahmottamaan oman toimialueensa luontolähtöisten palveluiden joukossa ja luomaan käytännön ratkaisuja hyvinvointialan asiakkaiden tarpeisiin. Green Care -laadunhallinnalle tehtyjen suositusten perustana on Green Care -toimintatavan kuvaus. Edellytyksenä on oman ammattialan sekä Green Care Finland ry:n eettisiin periaatteisiin sitoutuminen. Laadunhallinnan perustyökaluja ovat turvallisuusasiakirja ja omavalvontasuunnitelma. Kun perustyökaluja täydennetään hankkeessa kehitetyllä Green Care -työkirjalla, voi yhdistelmä toimia laadunhallinnan työkaluna, toimintakäsikirjana. Green Care -toimintatapa edellyttää monilla aloilla ammatillisen osaamisen täydentämistä. Neuvonnallista ja koulutuksellista tukea tarvitaan toimintatavan käyttöönottoon, laadunhallintaan, ja asiakaslähtöisten ratkaisujen luomiseen. Alueellisesti on kehitettävä asiakkaiden ja palveluntuottajien välistä kommunikointia ja valtakunnallisesti on sovittava koulutuksen yhteisistä suuntaviivoista ja sisällöistä. Vakiintuneen kansallisen toimijan nimeäminen ja eri hallinnonalojen ministeriöiden sitoutuminen nopeuttaisi ja tehostaisi alan ratkaisujen luomista.
Keywords: Maatalous - yleistä, maatalousekonomia,maatalousneuvonta, maaseudun kehittäminen; Green care -toimintatapa; luontolähtöisyys; palvelutyypit; Green Care practices; service types; well-being; quality management; hyvinvointi; laadunhallinta