Energiapuun mittausopas - Puutavaramittauksen neuvottelukunta (Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, 2014)
Energiapuun mittaus -opas on tarkoitettu puunostajien ja puunmyyjien sekä muiden puunhankinnan, -korjuun ja -kuljetusten tehtävissä työskentelevien oppaaksi. Oppaassa esitetään energiapuun mittauksen yleiset periaatteet, menettelytavat sekä mittausmenetelmät. Opas ohjaa energiapuun mittausta ja sen toimintatapoja puutavaran mittauslainsäädännön vaatimusten mukaisesti. Energiapuun mittauksesta säädetään laissa puutavaran mittauksesta (414/2013), maa- ja metsätalousministeriön asetuksessa (12/13) ja muuntolukujen osalta Metsäntutkimuslaitoksen määräyksissä (1/2013 ja 2/2013).
Energiapuun mittaus -oppaan ovat yhdessä puutavaranmittauksen neuvottelukunnan kanssa tehneet Jari Lindblad Metsäntutkimuslaitoksesta ja Jukka Korri Työtehoseurasta. Opas on uudistettu alkuperäisestä versiosta, jonka yhdessä silloisen energiapuun mittaustoimikunnan kanssa laativat Lindblad sekä Olli Äijälä ja Arto Koistinen Metsätalouden kehittämiskeskus Tapiosta. Uudistuksessa opas päivitettiin vastaamaan vaatimuksia, jotka astuivat voimaan energiapuun tultua puutavaran mittauslainsäädännön piiriin vuoden 2014 alussa. Puutavaranmittauksen neuvottelukunta hyväksyi Energiapuun mittaus -oppaan 6.6.2014. Mahdollisissa ristiriitatilanteissa puutavaran mittausta koskevat säädökset ovat määrääviä Energiapuun mittaus -oppaaseen nähden. © 2014 Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio, Metsäntutkimuslaitos ja Työtehoseura ry
Keywords: energiapuu; mittaus