Naudanlihan tuotantokustannus kirjanpitotiloilla - Pihamaa, Pekka; Riepponen, Leena (MTT, 2005)
Naudanlihan tuotantokustannus sonnien osalta määriteltiin kannattavuuskir-janpidossa vuonna 2003 mukana olleen 22 välitysvasikoita kasvattavaa kan-nattavuuskirjanpitotilan tietojen perusteella. Naudanlihan tuotantokustannus-ta ei ole viime vuosikymmeninä määritelty kirjanpitotiloilta. Otoksen tilat ovat melko suuria peltoalan ja eläinmäärän perusteella mitattuna. Tuotantokustannusta määriteltäessä joudutaan kohdentamaan koko tilan kus-tannukset ja tuotot lihasonnien ja -hiehojen kasvatukseen. Eläinkustannus kohdennettiin kokonaan lihantuotantoon. Muista muuttuvista kustannuksista kohdennettiin lihantuotantoon sama osuus kuin naudanlihalla on tilan myyn-tituotoista. Tilan muut tuotot vähennettiin täysimääräisesti tuotantokustan-nuksesta. Tuotantokustannus jaettiin vielä erikseen lihasonneille ja hiehoille. Naudanlihatilojen kannattavuus paranee tilakoon kasvaessa. Myös tilojen tuotantokustannus alenee tilakoon kasvaessa. Tuotantokustannus oli pienem-pien tilojen ryhmässä noin 7,80 euroa/kilo, keskikokoisilla noin 5,40 eu-roa/kilo ja suurimmilla 4,80 euroa/kilo. Ero tilaryhmien välillä pieneni, kun eri kokoluokan tiloille laskettiin tuettu tuotantokustannus.
Keywords: Ma; kolmivaihekasvatus; tuotantokustannus; tuet