Elintarvikeketjun toimijoiden ja kuluttajien käsityksiä luomutuotannosta ja luomuruoasta - Sarkkinen, Eliisa; Jakosuo, Katri; Aakkula, Jyrki; Forsman-Hugg, Sari; Kottila, Marja-Riitta; Rönni, Päivi (MTT, 2006)
Tutkimuksessa selvitettiin, millaisia käsityksiä elintarvikeketjun toimijoilla ja kuluttajilla on luomutuotannosta ja luomuruoasta ja eroavatko nämä käsitykset toisistaan. Tässä tutkimuksessa toimijoilla tarkoitettiin kauppoja, tuottajia, valmistajia ja ammattikeittiöitä. Tutkimus oli kvantitatiivinen ja se perustui Finfood Luomun kyselyaineistoon. Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa luomutuotannon kysyntä- ja tarjontaketjun toiminnan sekä sen toimijoiden välisen vuorovaikutuksen parantamista varten. Vuoden 2003 kyselyyn vastasi yhteensä 1 186 kuluttajaa ja 333 toimijaa. Tutkimuksen analyysimenetelminä käytettiin lähinnä faktori- ja ryhmittelyanalyysejä. Tulosten mukaan sekä toimijat että kuluttajat voitiin jaotella useampiin ryhmiin sen perusteella, millainen asenne heillä oli luomutuotantoa ja luomuruokaa kohtaan. Toimijoiden aineistosta erottui kuusi ryhmää. Ryhmiä erotteli lähinnä luomuun liittyvät kokemukset. Myönteiset (n = 74) suhtautuivat kaikkeen luomuun liittyvään myönteisesti. Sitoutuneet (n = 51) kaipasivat lisää tietoa luomutuotannosta ja näkyvyyttä luomulle. Epäröivät (n = 54) puolestaan epäilivät luomulla olevan kielteisiä vaikutuksia elinympäristöön ja yrityksen kannattavuuteen. Kyseenalaistavat (n = 24) näkivät luomuketjun toimimattomana ja luomutuotannon kannattamattomana. Tyytymättömät (n = 84) osallistuivat luomutoimintaan, mutta osallistumisesta huolimatta heillä oli kielteisiä käsityksiä luomuketjun eri toimijoiden välisestä yhteistyöstä ja luomutuotteiden hinnasta. Kielteiset (n = 46) suhtautuivat kaikkeen luomuun liittyvään hieman negatiivisesti. Kuluttajien aineistosta muodostui viisi erilaista ryhmää. Myönteiset (n = 224) suhtautuivat kaikkeen luomuun liittyvään myönteisesti. Sitoutuneet (n=256) suosivat luomutuotteita, mutta he olivat tyytymättömiä tuotteiden näkyvyyteen mediassa ja kaupassa. Neutraalit (n = 275) eivät antaneet selvästi kielteisiä eivätkä myönteisiä arvioita luomulle. Epäröivät (n = 292) kokivat puolestaan, ettei luomutuotteista ollut saatavilla riittävästi tietoa. Kuten tuottajien ryhmässä, myös kuluttajien keskuudessa Kielteiset (n = 139) suhtautuivat kaikkeen luomuun liittyvään kielteisesti. Kaikista vastaajista luomutuotteita käyttivät eniten keskituloiset naiset. Edellisiin vuosiin verrattuna luomutuotantoon liittyvät arviot olivat aiempia vuosia pessimistisempiä. Erityisesti tuottajat näkivät luomutuotannon tulevaisuuden epävarmana. Myös muiden toimijoiden halukkuus osallistua luomuketjuun oli hieman laskusuunnassa. Jatkuvasti luomutuotteita käyttävien kuluttajien halukkuus ostaa luomutuotteita oli sen sijaan pysynyt samana.

The aim of this study was to examine what kind of concepts food production chain actors and consumers have concerning organic production and organic food, and do these attitudes differ. In this study actors are agricultural growers and producers, stores, producers and catering services. This research is quantitative and is based on Finfood Luomu's data. The research is part of a Ministry of Agriculture and Forestry's research programme. The aim of the programme is to produce new information about the organic food chain. In 2003 surveys were answered by 1 186 consumers and 333 food production chain actors. The main methods used were factor, cluster and discriminant analyses. According to the results, actors and consumers were separated into various groups. The discriminant was based on respondents' organic food and organic productions attitudes. As a result of cluster analysis, six different actor groups were found. The main discriminant factor was experience of organic food production. The Positives' (n = 74) views on organic food and organic production were positive in all cases. The Commitments (n = 51) wanted more information about organic food production and more visibility for organic food. The Doubters (n = 54) doubted whether organic food production have positive effects on the environment and enterprise profitability. The Opponents (n = 24) considered the organic food chain unworkable and organic food production unprofitable. Even when the Unsatisfieds (n = 84) participated in organic food production themselves, they had negative concepts about the interaction of actors and organic food prices. The Negatives' (n = 46) views on organic food and organic food production were only slightly negative in all cases. As a result of cluster analysis five different consumer groups were found. The Positives (n = 224) attitudes on organic food and organic production were positive in every case. Even when the Commitments (n = 256) favoured organic products, they criticised there lack of visibility in the media and stores. The Neutrals (n = 275) did not have a clearly a positive or a negative attitude organic food and organic food production. The Doubters (n = 292) said there was not enough information about organic food. The Negatives' (n = 139) views on organic food and organic food production were negative in all cases. According to the results, frequent users of organic food were middle-aged women. In 2003 evaluation of food production was more pessimistic than in previous years. Producers, in particular, thought future of organic food insecure. Also, producers' willingness to take part in the organic food chain has fallen slightly. In the consumer section, the frequent users' willingness to buy organic food products has remained on the same level.
Keywords: Ma; luomu; luomuketju; kauppa; valmistaja; viljelijä; tuottaja; kuluttaja; ammattikeittiöt; luomutuotanto; asenteet; luomutuotteet; agricultural producers; agricultural growers; attidute; catering services; consumer; organic food; organic products; producer; stores