Pressure to change and resistance against it: consumer perceptions and acceptance of nutritionally modified foods - Tuorila, Hely (Agricultural Research Centre of Finland, 2000)
Mieltymykset ja tottumukset ohjaavat yksilöllisiä ruokavalintoja ja voivat helposti johtaa esimerkiksi rasvan tai ruokasuolan liialliseen käyttöön. Aistinvaraista tutkimusta tarvitaan mitattaessa koostumuksen vaikutusta elintarvikkeiden aistittavaan laatuun ja hyväksyttävyyteen. Perinteisessä aistinvaraisessa tutkimuksessa määritetään tuotteen aistittavia ominaisuuksia koulutetun raadin avulla, hyväksyttävyystutkimuksessa etsitään tuotteen suosion tai kelpaamattomuuden syitä tuotteen lisäksi kuluttajasta ja tilanteesta. Rasvan määrän ja laadun vaihtelu havaitaan elintarvikkeen rakenteessa. Rasvasisällön muutos vaikuttaa myös tuotteen aromiin ja makuun. Rasvan ja ruokasuolan korvaaminen muilla aineilla ei ole helppoa, mutta esim. maustamalla voi korjata suolan vähentämisestä johtuvaa miellyttävyyden vähenemistä. Useimpien aineosien määrällä elintarvikkeessa on kullakin oma aistinvarainen optiminsa, jolloin tuotteen aistittava laatu vastaa kuluttajan aikaisempiin kokemuksiin pohjautuvia odotuksia. Yhden valmistusaineen pienehköt muutokset eivät kuitenkaan välttämättä vaikuta tuotteen hyväksyttävyyteen. Tuotteen ravintosisällöstä annettu tieto voi vaikuttaa suotuisasti etenkin uuden tuotteen vastaanottoon. Tiedon vaikuttavuus vaihtelee tuotteen ja yksilön mukaan, ja mm. kuluttajan terveystietoisuus edistää tiedon vaikutusta.

Sensory quality and pleasantness are important determinants of food choice. Nutritionally controversial foods, such as those high in fat or sodium, can be consumed excessively due to their sensory attractiveness. The present review addresses sensory and hedonic characteristics in such foods, focusing on Finnish research around the issue. Fat mainly affects the texture of foods, but also modifies flavor and aroma. The replacement of fat by other constituents remains a challenge. Achieving salty taste with substances other than sodium chloride has proven to be unsuccessful, but proper flavoring can improve the pleasantness of reduced-salt foods. The impact of nutritional information and health claims is greater when given for new foods, and to consumers who are concerned about their health. Multi-item verbal instruments have been developed and validated to characterize health and taste orientations among consumers. Identification of sensory and hedonic barriers to the acceptance of healthful' alternatives among foods is important, even crucial, for targeting product development and nutritional counseling.
Keywords: Ko; kuluttajat; rasvat; natrium; sensory evaluation; consumer preferences; fat; sodium; nutrition information