Inarijärven ja sen sivuvesistöjen kalataloudellinen velvoitetarkkailu 2014 - Niva, Teuvo; Salonen, Erno; Raineva, Sari; Savikko, Ari; Vaajala, Markku; Jutila, Heli (Luonnonvarakeskus (Luke), 2015)
Julkaisussa esitetään Inarijärven kalataloudellisen velvoitetarkkailun tulokset vuoteen 2014 asti. Inarijärven kokonaissaalis oli noin 148 tonnia (1,3 kg/ha) vuonna 2014. Kotitarvekalastajien saalis oli 46 % kokonaissaaliista. Punalihaisten petokalojen yhteissaalis oli yli 33 tonnia; taimensaalis oli yli 24 tonnia, nieriäsaalis 4,6 tonnia ja harmaanieriäsaalis vajaa 4 tonnia. Siikasaalis (71 tonnia) pieneni vain hieman, mutta muikkusaalis puolittui edellisvuodesta. Verkkokalastuksella saatiin 70 % kokonaissaaliista. Siikasaaliista verkkopyynnin osuus oli 80 % (isorysien osuus 16 %) ja taimensaaliista 51 % vuonna 2014. Inarijärveen on syntynyt 2000-luvulla useita hyviä muikkuvuosiluokkia, joiden ansiosta petokaloille on riittänyt ravintoa ja muikun saalistasokin säilyi pitkään yli 20 tonnissa, mutta laski vuonna 2014 alle 12 tonnin. Muikun vuosiluokka 2014 näyttää kohtalaiselta talvinuottaustietojen perusteella. Istutettujen pohjasiikojen osuus on ollut viime vuosina 30 - 40 %, mutta vuosiluokassa 2012 se laski 20 % tasolle. Taimenella sitä vastoin istukkaiden osuus on ollut selvästi yli 50 %. Nieriällä luontainen lisääntyminen on ollut luultua voimakkaampaa luonnontuotannon osuuden vaihdellessa 50 %:n molemmin puolin ja ollen jopa 80 %. Harmaanieriän saalis perustuu kokonaan istutuksiin. Pohjasiian kasvun hidastuminen nuoremmissa ikäryhmissä (5-7) on pysähtynyt. Taimenen, nieriän ja harmaanieriän kasvu parani vuonna 2014.
Keywords: tarkkailu; kalamerkinnät; saalisnäytteet; sähkökalastus; alamittatappiot; Siuttajokinen taimen; Inarinjärvi; säännöstely; istutukset; kalat; ravinto; kasvu; kalastus; saaliit; näytteet; taimen