Lääke- ja elintarviketeollisuuden laatuvaatimukset mintuille ja minttuöljyille - Holm, Yvonne (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Tärkeimmät minttulajit ovat piparminttu, viherminttu ja japaninminttu. Näistä piparminttu on Suomessa ja Euroopassa tärkein. Sekä piparmintunlehdelle että piparminttuöljylle löytyy monografiat, jotka sisältävät laatuvaatimukset Euroopan farmakopeasta. Viherminttua viljellään ja käytetään runsaasti Yhdysvalloissa. Japaninminttua tuotetaan puolestaan Kiinassa ja Brasiliassa. Japaninminttuöljylle on tyypillistä hyvin suuri mentolipitoisuus ja sitä käytetäänkin mentolin eristämiseen. Tämän jälkeen dementoloitua öljyä voidaan vielä hyödyntää teollisuudessa. Kaikilla mainituilla minttuöljyillä on käyttöä lääke-, elintarvike-, kosmetiikka- ja tupakkateollisuudessa.

The main mint species are peppermint, spearmint and cornmint (Japanese mint). Of these, the most important in Finland and, indeed, all Europe is peppermint. The European Pharmacopoeia contains a number of monographs on quality requirements for peppermint leaves and peppermint oil. Spearmint is extensively cultivated and used in the USA, and cornmint is produced in Brazil and China. Cornmint, which is characterised by an extremely high content of methol, is used for the isolation of menthol. The dementholized oil is used to some extent in the food industry. All the above mentioned mint species are used at the pharmaceutical, cosmetic, food and tobacco industry.
Keywords: Pu; mintut; Mentha; yrtit; haihtuvat öljyt; laatuvaatimukset; lääketeollisuus; elintarviketeollisuus; tupakkateollisuus; maustekasvit; mints; Mentha; quality requirements; essential oils; pharmaceutical industry; food processing industry; tobacco industry; herbs