METSO-tilannekatsaus 2024 : Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma 2008–2025 - Anttila, Susanna; Koskela, Terhi; Aapala, Kaisu; Muttilainen, Hanna; Ruutiainen, Jukka; Heinonen, Petri; Mikkonen, Ninni; Pekkonen, Minna; Kareksela, Santtu (Luonnonvarakeskus, 2025)
METSO-tilannekatsaus esittelee Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) 2008–2025 etenemistä vuonna 2024. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) toteuttivat vuonna 2024 METSO-ohjelmaa yhteensä 2 906 hehtaarin alalla, ja tästä oli yksityisiä suojelualueita 1 580 hehtaaria, luonnonsuojelulakiin perustuvia määräaikaisia rauhoitusalueita 18 hehtaaria ja valtiolle luonnonsuojeluun hankittuja alueita 1 308 hehtaaria. METSO-ohjelmassa on vuosina 2008–2024 laajennettu suojelualueverkostoa yhteensä 96 218 hehtaaria, eli suojelualueverkoston kehittämiselle METSO-ohjelmassa asetettu kokonaistavoite, 96 000 hehtaaria, on saavutettu. Suojelualueverkoston kehittämiseen lasketaan mukaan ELY-keskusten tekemä METSO-ohjelman toteutus vuosina 2008–2024 (83 218 ha) sekä Metsähallituksen vuonna 2014 toteuttama 13 000 hehtaarin valtion maiden METSO-suojelu. Suomen metsäkeskus teki vuonna 2024 voimaan tulleen metsätalouden määräaikaisen kannustejärjestelmän, metkan (71/2023), mukaisia metsätalouden ympäristötukisopimuksia vuonna 2024 yhteensä 259 hehtaarille ja toteutti luonnonhoitohankkeita 199 hehtaarilla. Vuosina 2008–2024 ympäristötukisopimuksia on tehty yhteensä 59 887 hehtaarille ja luonnonhoitohankkeita toteutettu METSO-elinympäristöissä 5 625 hehtaarilla. Ympäristötukisopimuksille ja luonnonhoitohankkeiden toteutukselle METSO-ohjelmassa asetetusta 82 000 hehtaarin tavoitteesta on saavutettu kaikkiaan 80 prosenttia (65 512 ha). Metsäkeskuksen METSO-työssä vuosi 2024 oli poikkeuksellinen metsätalouden kannustejärjestelmälain uudistumisen ja siihen liittyvän rahoituksen käsittelyjärjestelmän uudistuksen vuoksi. Vuonna 2024 Metsähallituksen Luontopalvelut ennallisti METSO-ohjelman toiminta-alueella 1 130 hehtaaria soita, joista pääosa valtion suojelualueilla. Lisäksi Luontopalvelut ennallisti metsiä ja hoiti arvokkaita puustoisia elinympäristöjä yhteensä 3 299 hehtaarilla, mukaan lukien puustoisten perinnebiotooppien jatkuva hoito. Yksityisillä suojelualueilla tehtiin kertaluonteisia kunnostustoimia 239 hehtaarilla, pääasiassa soiden ennallistamista. Ennallistamisen ja luonnonhoidon toimenpiteistä merkittävä osa lasketaan Helmi-elinympäristöohjelman tavoitteiden toteuttamiseen ja raportoidaan myös Helmi-ohjelman seurannassa. Metsähallitus Metsätalous Oy toteuttaa aktiivisia luonnonhoitotoimia valtion monikäyttömetsissä, noudattaen omistajapoliittisia linjauksia ja Helmi-ohjelman tavoitteita. Vuonna 2024 Metsähallitus Metsätalous Oy toteutti luonnonhoidon toimenpiteitä METSO-ohjelman toiminta-alueella yhteensä 3 909 hehtaarilla. Lisäksi poltettiin 29 säästöpuuryhmää. Vuonna 2024 oli käynnissä neljä valtakunnallista luonnonhoidon kehittämishanketta sekä yksi METSO-ohjelman yhteistoimintaverkosto. MetZo III -hankkeessa tuotettiin monimuotoisuutta kuvaavia aineistoja ja yhteenvetoja hyödyntäen Zonation-ohjelmistoa. Luonnonvarakeskuksessa METSO-hankkeiden toiminta jatkui. METSO-ohjelman seurantatyöryhmä asetettiin uudelleen vuoden 2024 elokuussa keskeisenä tehtävänään METSO-ohjelman jatkokauden valmistelu ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön johdolla. METSO-ohjelman loppuarviointi käynnistyi syksyllä 2024 ja valmistui alkuvuodesta 2025.
Keywords: monimuotoisuus; luonnonsuojelu; metsät; metsänomistajat; toimintaohjelma