Vieroitettujen porsaiden liemiruokinta - Seppälä, Timo (fi, 2003)
Vieroituksen jälkeen porsaan veden ja rehun kulutus on vähäistä. Ensimmäisten päivien aikana porsas saattaa laihtua jopa 100-200 grammaa. kiinteän rehun ja veden vierastaminen johtaa porsaalla kudosten rasvavarastojen hyväksikäyttöön energian lähteenä, mikä puolestaan johta painon putoamiseen. Liemiruokinnan etuina ovat nopeampi rehun syöntiin tottuminen ja haitallisten bakteerien väheneminen vielä puutteellisessa ruuansulatuskanavassa. Vieroitettujen porsaiden liemiruokintaa ei ole Suomessa aiemmin tutkittu. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on ollut selvittää nestemäisten sivutuotteiden käyttömahdollisuutta vieroitettujen porsaiden liemiruokinnassa ja mahdollisuutta aloittaa liemiruokinta heti vieroituksen jälkeen. Tutkimus on tähän mennessä suoritettu 22 pahnueella (45:stä) eli 176 porsaalla (360:sta). Koepahnueet on sijoitettu yhteen kolmesta koeryhmästä: liemiruokintaryhmä, kuivaruokintaryhmä ja kuiva/liemiryhmä (siirtyminen kuivaruokinnalta liemiruokintaan 11 päivää vieroituksesta). Tulokset osoittavat, että sekä kuivarehu että liemirehu on maisutnut porsaille hyvin. Ripulia on havaittu porsaissa pienissä määrin, mutta varsinaiset koko pahnueen ripulit ovat pysyneet kurissa. Parhaimmaksi vaihtoehdoksi on osaoittautunut kuivaliemiryhmä, sen jälkeen tulevat liemiruokinta ja kuivaruokinta.
Opinnäytetyö: Laurea ammattikorkeakoulu, Hyvinkääinstituuttu 2003.
Nimekkeen selvennys: Liquid feeding of weaned piglets.
Keywords: Ko; porsas; liemiruokinta