Hylkeiden kalankasvatukselle aiheuttamat vahingot vuonna 2023 - Söderkultalahti, Pirkko; Moilanen, Pentti (Luonnonvarakeskus, 2025)
Suomessa kasvatettiin vuonna 2023 runsaat 16,0 miljoonaa kiloa ruokakalaa myyntiin, mikä oli 1,1 miljoonaa kiloa vähemmän kuin edellisvuonna. Koko maan ruokakalasta 79 prosenttia (11,9 milj. kg) kasvatettiin merialueella. Kalankasvatus merialueella on lähes yksinomaan verkkoaltaissa tapahtuvaa ruokakalan kasvatusta. Vuonna 2023 kalankasvattajien ilmoittamat hylkeiden kalankasvatukselle merialueella aiheuttamat vahingot olivat kalamäärinä yhteensä 229 tonnia, 30 tonnia enemmän kuin edellisenä vuonna. Vahinkojen arvoksi arvioitiin 1,8 miljoonaa euroa. Noin 58 prosenttia tappioista ilmoitettiin aiheutuneen hylkeiden tappamista kaloista, 22 prosenttia hylkeiden vaurioittamista kaloista ja 20 prosenttia karanneista kaloista. Hylkeiden kaloille aiheuttamista vahingoista runsas puolet tapahtui Ahvenanmaan alueella, viidesosa Saaristomeren ja Satakunnan rannikkoalueella ja samoin viidesosa Suomenlahdella. Pohjanmaan rannikon ja Perämeren alueella vahingoista tapahtui 4 prosenttia. Vuonna 2023 kalankasvattajien ilmoittamien kokonaisvahinkojen määrä, 229 tonnia, oli pitkäaikaista keskiarvoa (243 tonnia) hieman pienempi. Yksittäisen yrityksen kannalta vahinkojen määrä voi olla merkittävä. Kalavahingot olivat suurimmat, noin 400 000 kg, vuosina 2010–2011 ja poikkeuksellisen pienet vuonna 2012. Tässä raportissa esitetyt tulokset perustuvat kalankasvattajille suunnatun kyselyn vastauksiin.
Keywords: hylje; halli; harmaahylje; kalankasvatus; vesiviljely; kalanviljely