Maitoa nurmesta - Lampinen, Kyllikki (Maatalouden tutkimuskeskus, 1998)
Märehtijät ja niiden taito muuttaa kasveihin sitoutunut auringonvalo ihmiselle käyttökelpoisiksi tuotteiksi, maito ja liha, on Lapin maatalouden selkäranka. Vuonna 1996 Lapin maatilojen tuloista 50%tuli myyntituloina ja 11 % suorana tukena. Maatalouden myyntituloista 96%tuli maidosta ja lihasta. Vuosien myötä tilojen määrä on kymmenvuotiskausittain puolittunut, tilalta meijeriin lähetetyn maidon määrä on vastaavilla jaksoilla aina kaksinkertaistunut. Lapissa tuotettu maitomäärä on pysynyt pitkään 100 miljoonan litran tuntumassa. Lehmäkohtainen keskituotos on kuluneen 85 vuoden aikana nelinkertaistunut. Lapin lehmien keskituotos on jo 12 vuoden ajan ollut yli Suomen keskiarvon ollen vuodelta 1997 kaikkiaan 7694 kg maitoa vastaavan koko maan lukeman ollessa 7186 kg. Karjantarkkailuun kuuluvien lehmien osuus Lapissa on jo pitkään ollut 70 % tuntumassa, kun vastaaviin määriin on valtakunnassa päästy vasta aivan viime vuosina. Rehujen käyttömäärä on kuluneen 85- vuoden aikana 4-kertaistunut ja rehujen käyttösuhteet hieman vaihdelleet. Ruokinnan päälinjana lehmien energiasta selvästi yli puolet tulee nurmesta säilörehun, heinän ja laitumen muodossa. Rehuvuodelta 1997 säilörehun valkuais- ja kuitutasot olivat Lapissa korkeampia kuin valtakunnassa. Väkirehuna käytetään useimmissa lappilaisissa karjoissa teollisia täysrehuja, viljan käyttö on hintasuhteissa tapahtuneiden muutosten vuoksi hienokseltaan lisääntymässä. Nurmituotannon taloudellisuuteen liittyvä tutkimus on jatkossakin Lapille tärkeää. Tuotanto-olosuhteet jo Suomenkin sisällä ovat niin vaihtelevat, että lappilaisen viljelijän erityistarpeet on otettava myös tutkimuksessa vakavasti.

Agriculture in Finnish Lapland is based on beef and dairy farming. In 1996, farmers earned almost half of their income by selling milk and meat. The results of systematic dairy farming in Lapland are obvious. Although the number of farms has decreased by 50% each decade since the 1960s, the milk yield per cow has increased enough to keep the total production almost the same, approximately 100 millions of litres per year. The average milk yield per cow in Lapland is the highest in Finland. The amount of forage has quadrupled in 85 years, but the principal ways of feeding have remained virtually unchangped. Most farmers feed their cattle basically on silage and hay grown locally. Home-produced roughage represents approximately 60% of the dry matter given to cows. Research into the economy of grass production is important to agriculture in Lapland particularly during the current transitional period, which is affecting economic conditions as well as the whole sphere of agricultural activities. As farming conditions in Lapland are clearly different from those elsewhere in Finland, good cooperation between farmers and local research is essential to the rural development needed in the region.
Keywords: Ko; erityistarpeet; keskituotos; myyntitulo; ruokinnan päälinja; forage; research