Oracle Portal -sovelluskehitys ja sen standardointi - Alasentie, Helena (fi, 2003)
Opinnäytetyössä on esitelty Oracle Portal -sovelluskehitysympäristöä ja kehitetty ohjeet sovelluskehityksen standardoimiseksi MTT:llä. Oracle Portal on selainpohjainen portaalien rakentamiseen tarkoitettu ohjelmisto. Se tarjoaa valmiskomponenttien lisäksi ympäristön sovellusten rakentamiseksi ohjelmoimalla. Opinnäytetyössä keskitytään PL/SQL-ohjelmointikielellä Oraclen tietokantaan tallennettaviin tietokantaproseduureihin. Ohjeistuksessa esitellään yleiset MTT:n Oracle Portal -pohjaiseen sovelluskehitykseen liittyvät toimintamallit ja -ohjeet, jotka painottuvat toteutusvaiheeseen sekä tietokantaobjektien nimeämiseen ja käyttöön. Opinnäytetyön tehtävänä on auttaa IT-tiimin sovelluskehittäjiä alkuun uuden Oracle-ympäristön kanssa ja toteuttaa työkalu, jonka avulla on mahdollista rakentaa ylläpidettäviä sovelluksia MTT:n verkkopalvelustrategian linjausten mukaisesti. Ohjeistuksella pyritään ennakoimaan asioita, jotka aiheuttavat suurimman osan kustannuksista sovelluksia ylläpidettäessä. Standardointitapauksen läpikäynti osoitti ohjeistuksen olevan oikealla tasolla ja tukevan työskentelyä. Tavoitteiden onnistumisen tarkasteleminen on hankalaa, koska sovellusohjeiden varsinainen käyttöönotto on vasta edessä. Sovellusohjeiden käyttöönottovaiheessa onkin suositeltavaa selvittää ohjeistuksen mahdolliset ongelmakohdat. Standardien kehittäminen on vaikea tehtävä, mutta onnistuessaan auttaa välttämään tulevia ongelmia. MTT:llä Oracle Portalin versionpäivitys on ajankohtainen asia. Release 2 -versio muuttaa sovelluskehitysympäristöä ja tuo lisäominaisuuksia lähinnä portlet-sovelluskehitykseen.

This graduation project has presented the development environment of Oracle Portal and created guidelines for standardizing application development in MTT are created. Oracle Portal is web-based software for building portals. Besides pre-built components, it gives an opportunity to develop applications by programming. The main focus of the thesis is on database procedures stored in Oracle Database using the PL/SQL programming language. The guidelines present the general operation models and instructions for Oracle Portal application development at MTT concentrating mainly on implementation phase as well as on naming and use of database objects. The intention of this thesis is to help application developers at MTT to start using Oracle environment and to create tools for building maintainable applications which are in line with MTT's web services strategy. The purpose of the guidelines is to foresee things that cause a major part of expenses in application maintenance. The standardization case revealed that the guidelines are on the right level and support working. It is difficult to evaluate how the goals of this thesis are reached because the actual implementation of the guidelines is to be done in near future. It is, therefore, recommended that the possible problem points in the guidelines should be looked into at the implementation phase. Standard development is difficult but, if successful, will help to avoid problems. A current issue at MTT is the version updating of Oracle Portal. The Release 2 -version will change application environment and give additional features, in particular to fportlet-development.
Opinnäytetyö : Hämeen ammattikorkeakoulu, 2003
Keywords: Yl; Oracle; tietojärjestelmät; tietotekniikka; standardisointi; MTT