Politiikkasuositus: Priorisoi, pura, kompensoi ja rahoita - vaelluskalojen palauttaminen kaipaa vaikuttavia toimia - Orell, Panu; Louhi, Pauliina; Helminen, Jani; Janhunen, Matti; Erkinaro, Jaakko; Koljonen, Saija; Peuhkuri, Nina; Uusitalo, Laura; Venesjärvi, Riikka (Luonnonvarakeskus, 2025)
Vaelluskalat lisääntyvät luontaisesti enää harvoissa Suomen joissa. Lähes kaikki vaelluskalalajimme ovat uhanalaisia. Ihmisten toiminta on tyhjentänyt monet entiset vaelluskalajokemme luonnonkaloista, ja kalastusmahdollisuuksia ylläpidetään istutuksin. Vaelluskalakantojen palauttaminen edellyttää toimivia vaellusyhteyksiä, riittävän laajoja lisääntymis- ja poikastuotantoalueita sekä tarpeeksi suurta määrää kutemaan palaavia kaloja.
Keywords: vaelluskalakannat; palauttaminen