Siemenperunan High Grade -alueiden tuotannolliset ja ilmastolliset perustiedot - Takalo, Anu; Muilu, Toivo; Heikkinen, Olavi; Virtanen, Elina; Joki-Tokola, Erkki; Sipilä, Anna (toim.) (MTT, 2006)
Viisi eurooppalaista siemenperunan tuotantoaluetta on saanut High Grade -statuksen EU:n korkealaatuisen siemenperunan tuotantoalueina. Näitä alueita ovat Irlanti ja Portugalin Azorit sekä osa Saksasta, Suomesta ja Iso-Britanniasta. High Grade -alueilla tuotettu tautivapaa siemenperuna muodostaa perustan Euroopan perunantuotannolle. Esiselvityksessä koottiin yhteen perustietoja High Grade -alueiden nykyisestä siemenperunatuotannosta, tuotantoalueilla vallitsevista ilmasto-oloista ja kasvintuhoojien esiintymisestä. Alueiden tuotantopinta-aloissa on suuria eroja. Eniten siemenperunaa tuotetaan Iso- Britannian High Grade -alueella, jossa vuosittainen tuotantopinta-ala on noin 12 000 hehtaaria, ja vähiten Portugalin Azoreilla, noin 16 hehtaaria. Suurin osa High Grade -alueilla tuotetusta siemenperunasta käytetään tuottajamaissa, ja vientiin menee 0 25 % tuotannosta. Euroopan High Grade -alueiden ilmasto-oloissa on paljon yhtäläisyyksiä. Ne sijoittuvat pohjoiseen lauhkeaan ilmastovyöhykkeeseen lukuun ottamatta Azoreita, jotka kuuluvat subtrooppiseen vyöhykkeeseen. Meren läheisyys tasaa vuodenaikojen välisiä sääeroja erityisesti Irlannissa, Iso-Britanniassa ja Azoreilla. Sademäärät ovat perunan kasvun kannalta optimaalisimmat Irlannissa ja Iso-Britanniassa. Suomen lyhyttä kasvukautta kompensoi pitkä päivänpituus. Kasvituhoojien esiintymiseen High Grade -alueilla vaikuttavat sijainti ja paikallinen ilmasto. Tyvimätä (Erwinia carotovora subsp. atroseptica) aiheuttaa yleisesti ongelmia viileillä alueilla. Azoreilla eniten haasteita aiheuttaa märkämätä (Erwinia carotovora subsp. carotovora). Koloradonkuoriainen (Leptinodarsa decemlineata) aiheuttaa ongelmia etenkin Saksassa. Suomessa talven pakkaset ja maan routaantuminen vähentävät kasvintuhoojien esiintymistä.

The aim of this study was to gather basic information of European High Grade seed potato production areas. Information was gathered on present-day seed potato production, challenges facing the production and current climatic conditions in the production areas.
Keywords: Ka; siemenperuna; High Grade -alue; ilmasto; kasvintuhoojat; seed potato; High Grade -area; climate; plant enemies