Luomuherukan viljelytekniikka : kirjallisuuskatsaus - Kivijärvi, Pirjo; Heiskanen, Leena; Dalman, Pirjo (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Tähän kirjallisuusselvitykseen on koottu nyt saatavissa oleva tieto luonnonmukaisen herukan viljelytekniikasta. Tieteellisiä julkaisuja aiheesta löytyi hyvin vähän, joten mukaan on otettu myös eri maiden ammattilehtiartikkeleista, viljelyoppaista ja marjanviljely- ja luomukirjallisuudesta saatu tieto. Luomuherukanviljelyssä maanpinnan katteet rikkakasvien torjunnassa ovat lähes välttämättömiä. Musta muovi kohottaa maan lämpötilaa, ylläpitää kosteutta, nopeuttaa versojen ja juurten kasvua sekä estää tehokkaasti rikkakasvien kasvun. Hake 10-15 cm:n paksuisena kerroksena estää tehokkaasti rikkakasvien kasvun sekä parantaa maan kosteusoloja. Hake alentaa maan lämpötilaa, ja sen käyttö voi aiheuttaa kasvustossa typen puutetta. Puun kuorike käyttäytyy hakkeen tavoin. Olkea ei suositella, koska se hajoaa nopeasti, pysyy syksyllä pitkään kosteana ja näin ollen hidastaa pensaiden tuleentumista. Kompostoidun karjanlannan käyttöä herukoiden viljelyssä ei ole tutkittu. Meillä yleinen suositus käyttömääräksi on 20 t/ha pitkävaikutteista kompostilantaa rivin kohdalle annettuna. Vihermassan käyttö lannoitteena ja katteena on ongelmallista, koska vihermassan typpi vapautuu herukoiden kasvurytmin kannalta liian myöhään. Riviväleissä kasvava kasvusto voi myös kilpailla vedestä ja ravinteista. Varistetautia voidaan ennaltaehkäistä ja torjua lajikevalinnalla, poistamalla maahan varisseet lehdet tai peittämällä ne aikaisin keväällä katteella, jolloin sieni-itiöiden leviäminen varisseista lehdistä estyy. Härmää voidaan ennaltaehkäistä lajikevalinnalla, välttämällä liiallista typpilannoitusta ja pitämällä kasvustot ilmavina. Herukan äkämäpunkin torjunnassa tärkeää on puhtaan lisäysmateriaalin käyttö ja kasvuston tarkkailu keväällä, jolloin poistetaan saastuneet silmut. Äkämäpunkkia kestävien lajikkeiden saaminen meidän lajikevalikoimaamme olisi tärkeää. Herukan silmutuholaisten torjuntakeinoja ovat terveen lisäysmateriaalin käyttö, luontaisten vihollisten (loiset, pikkulinnut) suosiminen sekä kasvuston leikkaukset.

This literatue review surveys knowledge of the cultivation techniques used for organically grown currants. The information was collected from scientific publications, articles, letters of advisers and cultivation books. Mulching is very important in organic currant production. Black plastic on the soil raises soil temperature, conserves soil moisture, promotes shoot and root growth and suppresses weeds. A layer of wood chips or bark 10-15 cm thick suppresses weeds effectively and increases soil moisture. Wood chips and bark reduce soil temperature, and mulching with wood chips or bark can cause nitrogen deficiency in the soil. Straw is not recommended as a mulch, because it decomposes quickly, remains wet late in the autumn thus delaying ripening of the bushes. The use of composted manure in organic currant production has not been studied. The usual recommendation and use is 20 t/ha of long-acting composted manure along rows. The use of green mulch is problematic, because its nitrogen mineralizes too late for currants growth. Cover crops between the rows compete strongly for water and nutrients. Leafspot (Gloeosporidiella ribis) can be controlled by using resistant varieties, removing leaves from under the bushes or covering the bushes with mulch early in the spring. Mulch prevents the spread of spores from the leaves. Powdery mildew (Sphaerotheca mors-uvae) can be controlled by using resistant varieties, avoiding too much nitrogen fertilization and pruning the bushes to keep them airy. Gall mite (Cecidophyopsis ribis) can be controlled by using healthy plants and removing infested buds early in the spring. Pests (Lampronia capitella, Euhyponomeutoides albithoracellus), that infest the buds can be combatted by ensuring plants are healthy, pruning bushes, and encouraging parasites and birds.
Cultivation technique of organically grown currant : literature review
Keywords: Pu; luomu; herukat; luonnonmukainen viljely; viljelytekniikka; kasvinsuojelu; currants; Ribes; cultivars; varieties; crop protection; plant diseases; pests; mulching; organic production