Tavanomaisen ja luomumaan välillä ei ole suuria eroja - Palojärvi, Ansa; Alakukku, Laura; Esala, Martti; Martikainen, Esko; Niemi, Marina; Vanhala, Pekka; Jörgensen, Kirsten (Maaseudun Tulevaisuus, 2001)
Tavanomaisesti viljeltyjen ja pitkäaikaisesti luomuviljeltyjen vilja- tai nurmilohkojen maaperän kyntökerroksen ominaisuuksissa ei havaittu suuria eroja. MTT:n koordinoimassa tutkimuksessa vertailtin monipuolisesti maan kemiallisia, biologisia ja fysikaalisia ominaisuuksia. Selkeimmät erot saatiin liukoisten ravinteiden määrissä, joista erityisesti fosfori ja rikki olivat usein korkeampia tavanomaisessa viljelyssä. Maan rakenteessa ja eloperäisen aineksen määrässä ei eroja havaittu, mikä osaltaan selittää eliöstön vähäiset erot. Jos eroja löytyi, olivat ne yleensä luomuviljelyn eduksi. Paikkakohtaiset erot olivat viljelymenetelmää huomattavasti suurempia.
Keywords: Ko; luonnonmukainen maataloustuotanto; tavanomainen viljely; vilja; nurmet; ympäristövaikutukset; maaperä