Viljan korjuu ja kuivaus maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa - Friman, Jorma (Hämeen ammattikorkeakoulu, 2012)
Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksessa viljankuivaukseen käytettävä laitteisto on asennettu kasvinjalostuslaitos Borealin kiinteistöön siemenkeskukselle. Laitteet alkavat olla jo vanhahkot ja alimitoitetut nykyisiin tarpeisiin nähden. Laitteiston käytön, kuivauksen ja viljan varastoinnin hoitaa Borealin henkilökunta aina jokaisella käyttökaudella. Ongelmakohtana voidaan pitää kuivurille toimitettavan kuivauslämmön toimittamista kaukolämpönä Forssan Kiimassuolta, yli 10 km:n päästä Vapo Oy:ltä. Viljankuivausta tehostamalla ja laitteistoa uusimalla lyhennetään viljankorjuukautta. Korjuukauden lyhentyessä sato korjataan laadukkaampana, pienemmillä kustannuksilla ja viljanvarastointi sekä jatkokäsittely helpottuvat merkittävästi. Vaihtoehtoiset kuivauksen parannuskeinot nykyiselle toiminnalle ovat: 1. Kuivauskoneistojen lisääminen 2. Kuivauslämmön nosto
Mestariluokka -täydennyskoulutuksen kehitystyö
Keywords: Maatalousteknologia, rakentaminen, energia, työntutkimus; lisälämpö; kuivauskoneistot; viljankuivaus; tehokkuus; kaukolämmitys