Rehevä mansikka tukahduttaa rikkakasveja - Vanhala, Petri (Maatalouden tutkimuskeskus, 2001)
Vesi, ravinteet ja kasvutila vaikuttavat rikkakasvien taimettumiseen ja kasvuun. Tihkukastelun ja erilaisten lannoitusten vaikutusta rikkakasveihin mustaan muovikatteeseen istutetussa mansikassa tutkittiin kahdessa kokeessa vuosina 1998 2000 ja 1999 2000. Lannoitustavalla tai -määrällä ei ollut mainittavaa vaikutusta rikkakasvien taimettumismääriin, mutta kylläkin kokoon: pintaan hajalevitetty lannoitus kasvatti suurempia rikkakasveja kuin tihkukastelun mukana mansikan juurille annettu lannoitus. Pääosa rikkakasveista taimettui ensimmäisenä syksynä ja keväänä, myöhemmin taimettuminen oli vähäisempää. Pihatähtimöä ja ahosuolaheinää esiintyi kuitenkin merkittävästi myös myöhemmin. Torjunnan tulisi siis olla huolellista varsinkin ensimmäisenä syksynä ja keväänä; myöhemmin torjuntatarve on vähäisempi mansikan täyttäessä istutusaukot ja näin ehkäistessä uusien rikkakasvien taimettumista ja kasvua.

Weed emergence and growth are affected by water, nutrients and growth space. The effect of drip irrigation and different fertilization treatments on weeds was studied in strawberry planted in black plastic mulch in two experiments conducted in 1998 2000 and in 1999 2000. Neither fertilization method nor amount of fertilizer had a noteworthy effect on weed emergence. However, fertilizer broadcast on the soil surface produced bigger weeds than did fertilizer given in drip irrigation to strawberry roots. Most weeds emerged during the first autumn and spring, later there was less emergence. The exceptions were Stellaria media and Rumex acetosella, which appeared in considerable amounts later, too. Consequently, weeds should be controlled carefully especially during the first autumn and spring; there is less need for control measures later as strawberry plants fill the planting holes and thus prevent weed emergence and growth.
Weeds are suppressed by luxuriant strawberry
Keywords: Pu; puutarhakasvit; viljely; rikkakasvit; mansikat; kastelu; kastelulannoitus; lannoitus; horticultural plants; cultivation; weeds; strawberries; irrigation; fertigation; fertilizer application