Minttujen lisäysmenetelmien kehittäminen pohjoisiin viljelyolosuhteisiin - Aflatuni, Abbas (Maatalouden tutkimuskeskus, 1999)
Vuosina 1994 98 Ruukissa suoritettiin kokeita, joiden päätarkoitus oli selvittää Pohjois-Suomen olosuhteisiin parhaiten sopivat piparmintun lisäysmenetelmät ja taimien istutusaika. Taimien esikasvatus maanpäällisistä ja maanalaisista rönsyistä onnistui parhaiten keväällä. Kun rönsyt istutettiin kesällä ilman taimikasvatusta, kasvu oli hidasta ja satoa saatiin vasta toisena vuonna. Mahdollisimman aikaisin istutetut taimet tuottivat enemmän satoa sekä ensimmäisellä että toisella kasvukaudella verrattuna viikon tai kahden viikon kuluttua ensimmäisestä istutuksesta istutettuihin taimiin.

From 1994 to 1998 trials were carried out at Ruukki to establish the most appropriate propagation methods and planting times of peppermint seedlings for conditions in North Ostrobothnia. The most successful approach was the cultivation of seedlings from aboveground and underground stolons in spring. When the stolons were planted in summer without prior cultivation, growth was slow and the crop could not be harvested until the second year. Seedlings planted as early as possible produced a higher yield in both the first and second growing seasons than did the seedlings planted a week or two later.
Keywords: Pu; mintut; Mentha; kasvien lisäys; rönsyt; istutusaika; mints; Mentha; planti propagation; runners; planting date