Viljalajikkeiden herkkyys tautitartunnoille virallisissa lajikekokeissa 1997-2004 - Kangas, Arjo; Kedonperä, Auli; Laine, Antti; Lindroos, Mervi; Niskanen, Markku; Salo, Yrjö; Vuorinen, Martti; Jauhiainen, Lauri; Ramstadius, Esa (MTT, 2004)
Virallisten lajikekokeiden tarkoituksena on kasvilajikkeiden viljelyarvon arviointi. Viljoilla lajikkeiden taudinkestävyyden merkitys viljelyarvon osana on koko ajan kasvanut. Tiedot lajikkeiden herkkyydestä saada tautitartunta perustuvat härmän, ruosteiden ja lehtilaikkutautien osalta virallisten lajikekokeiden kenttäkokeista 1997-2004 tehtyihin tautihavaintoihin. Lajikekokeista taudit on arvosteltu asteikolla 0 100, jossa nolla merkitsee täysin tervettä kasvustoa ja 100 täysin taudin tartuttamaa tai kuollutta kasvustoa. Vehnän haisunoen, kauranavonoen sekä ohranviirutaudin arkuus on tutkittu infektointikokeilla. Haisunoen tulokset ovat vuosilta 1997-2004 ja kauranavonoen tulokset vuosilta 1999-2004. Ohranviirutaudin tulokset ovat vuosilta 1999-2003. Kokeista on laskettu terveiden ja infektoituneiden kasviyksiköiden määrät. Tautitulokset on analysoitu käyttäen lineaarisia sekamalleja. Tuloksena saadut lajikekohtaiset tautikeskiarvot ovat keskenään vertailukelpoisia lajikkeiden koejaksojen erilaisuudesta huolimatta. Tuloksissa ensimmäisenä on esitetty mittarilajikkeet, sitten muut lajikkeet taudinkestävyyden mukaisessa järjestyksessä.

The purpose of the official variety trials is to evaluate the cultivation value of plant varieties. The susceptibility to plant diseases is an increasing important factor in the cultivation value of cereal varieties. Most of the information on cereal diseases, powdery mildew, rusts and leaf spot diseases, in this report is based on observations made during official variety field trials during 1997 2004. For each disease the severity of infection was estimated on a scale from 0-100. On this scale 0 is completely healthy vegetation and 100 completely infected or dead vegetation. The susceptibility of spring wheat varieties to common bunt (stinking smut, Tilletia caries), oat varieties to oat smut (Ustilago avenae) and barley varieties to barley stripe (Dreslera graminea) was tested in infection trials. The numbers of healthy and infected plants were counted in a vegetation which had been infected artificially with the fungus. The data was analyzed using linear mixed models. The estimated means for the different varieties are comparable despite the different trial periods. The results for the control varieties are presented first. After the control varieties the results for all the other varieties are given in the tables in order of susceptibility.
Keywords: Ka; Ta; kasvitaudit; syysruis; ruisvehnä; syysvehnä; kevätvehnä; ohra; kaura; Plant diseases; rye; triticale; winter wheat; spring wheat; barley; oats