Luomuviljatuotteiden hinnan muodostuminen - Rintamäki, Heidi (MTT, 2011)
Suomessa luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden osuus kokonaiselintarvikekulutuksesta oli noin yhden prosentin vuonna 2008. Luomuviljatuotteilla markkinaosuus oli suurempi eli 4,5 prosenttia. Luomutuotteiden kokonaismyynnistä luomuviljatuotteiden osuus oli lähes 8 prosenttia. Luonnonmukaisessa maanviljelyssä pyritään kestävän kehityksen periaatteiden mukaiseen maatalouden harjoittamiseen. Luomun määritelmä on kaikissa Euroopan unionin maissa yhteinen. Luomutuotteen sisältämistä aineista tulee olla vähintään 95 prosenttia luonnonmukaisesti tuotettuja. Maa- ja metsätalousministeriön asettaman luomumarkkinoiden kehittämisen strategiaryhmä on laatinut suomalaisen luomumarkkinoiden kehittämiseksi yhteisen mission, vision ja strategiset linjaukset. Visiona on olla vuonna 2015 Euroopan kärkimaita luomutuotannossa ja kulutuksessa. Luomuviljojen osuus viljojen kokonaistuotannosta oli Suomessa noin 2 prosenttia vuonna 2008. Luonnonmukainen viljantuotanto on ollut kannattavampaa vuodesta 2006 lähtien, mutta toisaalta luomutilojen kannattavuus vaihtelee vuosittain tavanomaisia viljatiloja enemmän. Vuonna 2008 luomuviljatiloilla oli suuremmat konekustannukset, mutta hehtaaria kohti laskettuna selvästi alhaisemmat tarvikekustannukset kuin tavanomaisilla viljatiloilla. Luomutuotteiden tuottaja- ja vähittäishinnat ovat tavanomaisia tuotteita korkeampia. Kuluttajat, jotka kokevat luomutuotteet tärkeiksi omille arvoilleen, ostavat niitä, vaikka tuote olisi hieman kalliimpikin. Hintalisän ylittäessä 15 prosenttia luomutuotteiden kysyntä lähtee kuitenkin laskemaan nopeasti. Luomumarkkinoiden pienuus aiheuttaa lisäkustannuksia sekä teollisuudelle että kaupalle, koska valmistus- ja myyntimäärät ovat pieniä suhteessa tavanomaisiin tuotteisiin. Tämän johdosta jalostuksen ja kaupan marginaalit ovat luomutuotteissa hieman korkeampia kuin tavanomaisissa tuotteissa. Viljaraaka-aineen osuus luomuvehnäjauhojen vähittäishinnasta oli vuosina 2009-2010 noin 20-30 prosenttia ja luomuleivän vähittäishinnasta noin 4-5 prosenttia.

In Finland the share of organically produced products of the total consumption of food products was about one per cent in 2008. The market share of organic grain products was higher, 4.5 per cent. The share of organic grain products amounted to almost 8 per cent of the total sales of organic products. Organic farming aims at practicing agriculture in compliance with the principles of sustainable development. The European Union countries have a common definition for organic product. At least 95 per cent of the ingredients in an organic product must have been produced organically. A strategy group appointed by the Ministry of Agriculture and Forestry to develop the organic market has created a common mission, vision, and strategy to develop the Finnish organic market. The vision is to be one of the leading European countries in organic production and consumption in 2015. In 2008, the share of organic grains was about 2 per cent of the total grain production in Finland. Organic grain production has been more profitable since 2006, but on the other hand, the profitability of organic farms varies more than that of conventional grain farms on an annual basis. In 2008 organic farms had higher machine costs, but calculated per hectare clearly lower material costs than conventional grain farms. The producer and retail prices of organic products are higher than the prices of conventional products. Consumers who regard organic products as important for their own values buy them even if the product were a bit more expensive. However, when the price difference exceeds 15 per cent, the demand for organic products quickly starts to decline. The small size of the organic market causes extra costs for both the industry and retailers, because the production and sales volumes are small in comparison to conventional products. Therefore, the processing industry and sales margins of organic products are somewhat higher than those of conventional products. In 2009-2010 the share of grain raw material of the retail price of organic wheat flour was about 20-30 per cent, and 4-5 per cent of the price of organic bread.
Keywords: Ma; luonnonmukainen tuotanto; luomu; viljantuotanto; viljatuotteet; hinta; marginaali; organic farming; organic; grain production; grain products; price; margin