Phenotypic and genetic parameters and responses in temperament of silver fox cubs in a selection experiment for confident behaviour - Kenttämies, Hilkka; Nikkilä, Marja; Miettinen, Maija; Asikainen, Juha (MTT Agrifood Research Finland, 2006)
Valintakokeella pyrittiin selvittämään, voidaanko hopeaketun pennun ihmistä kohtaan tuntemaa luottavaisuutta pysyvästi parantaa. Samalla tutkittiin myös aggressiivisuuden ja käsiteltävyyden vaihtelua. Luottavaisuus oli testattu kaikkiaan 1569, aggressiivisuus 913 ja käsiteltävyys 812 pennulta. Valintalinjassa pennut valittiin luottavaisuuden jalostusarvon perusteella, kontrollilinjassa luottavaisuutta ei otettu huomioon eläimiä valittaessa. Koe kesti viisi vuotta ja valinta kolmen vuoden ajan. Urospennut olivat luottavaisempia kuin naaraspennut. Pienissä pentueissa syntyneet pennut vaikuttivat luottavaisemmilta, vähemmän aggressiivisilta ja helpommilta käsitellä kuin keskikokoisissa ja suurissa pentueissa syntyneet pennut. Yksivuotiaiden emojen pennut näyttivät olevan luottavaisempia ja helpompia käsitellä kuin vanhempien emojen pennut. Luottavaisuus osoittautui kohtalaisesti periytyväksi. Käsiteltävyyden ja aggressiivisuuden periytymisasteet olivat pieniä tai olemattomia, mutta pentuevaikutukset olivat kohtalaisia. Valintalinjan pentujen luottavaisuuden jalostusarvo kohosi 0,13 arvostelupistettä enemmän kuin kontrollilinjassa. Vanhemmiksi valittujen eläinten fenotyyppiseen paremmuuteen ja indeksin hajontaan perustuva edistyminen oli valintalinjassa hieman todettua edistymistä suurempi (0,21 pistettä). Fenotyyppistä edistystä ei havaittu. Muissa tutkituissa luonneominaisuuksissa ei näkynyt muutoksia kummassakaan linjassa. Luottavaisuudella ja muilla luonneominaisuuksilla ei ollut keskinäistä yhteyttä. Keinosiemennysurosten luottavaisuuden testaamista ja valintaa suositellaan tarhattujen kettujen hyvinvoinnin edistämiseksi.

A selection experiment for more confident silver foxes was arranged to find out possibilities to obtain selection response in confidence. Variation in aggressiveness and ease of capture was also studied. Fixed factors affecting the traits were studied using WSYS program. Covariances for breeding values were estimated with REML and multitrait animal models using VCE4 and Pest programs. It appeared that males were more confident than females. Cubs born in small litters tended to be more confident, less aggressive and easier to capture compared to those born in greater litters. Cubs of one-year-old dams seemed to be more confident and easier compared to those of older dams. Moderate estimate of heritability was obtained for confidence (h2 = 0.22). During three years of selection, genetic response of 0.13 points was achieved in confidence in selection line compared to control line. A higher selection differential existed in males than females. Predicted response of 0.21 points was slightly higher than the estimated one. No heritability was observed in aggressiveness, while a low one existed in ease of capture (h2 = 0.07). No association between confidence and the other behaviour traits were found.
Keywords: Ko; welfare; foxes; confidence; aggressiveness; ease of capture; selection response