Rikkakasvien taimettuminen istukassipulilla ja porkkanaharjussa - Vanhala, Petri (Maatalouden tutkimuskeskus, 2001)
Rikkakasvien kemiallisen ja fysikaalisen torjunnan onnistuminen riippuu rikkakasvien taimettumisajankohdasta, johon vaikuttavat mm. rikkakasvilajisto, sää ja maanpinnan muotoilu. Rikkakasvien taimettumista tutkittiin vuosina 1998 2000 tasamaalle istutetulla sipulilla sekä harjuun kylvetyllä porkkanalla. Taimettuneet rikkakasvit laskettiin ja poistettiin 1 4 päivän välein. Jotkin lajit, kuten jauhosavikka, taimettuivat kasvukauden alkuvaiheessa, minkä jälkeen taimettuminen laantui. Eräät lajit, esimerkiksi kylänurmikka, taimettuivat pitkän ajan kuluessa. Sääolot vaikuttivat taimettumiseen ja rikkakasvien lajikoostumukseen. Esimerkiksi savijäkkärää taimettui runsaasti sateisina kesinä, mutta vähän kuivana ja lämpimänä kesänä. Rikkakasvien taimettuminen oli erilaista harjun eri osissa; jauhosavikka taimettui nopeammin ja runsaampana harjun päällä kuin sivuilla. Lajistosta ja käytettävissä olevista torjuntamenetelmistä riippuen rikkakasvien taimettumista voidaan pyrkiä joko aikaistamaan tai viivästämään suhteessa viljelykasvin kehitykseen.

The success of chemical and physical weed control depends on the time of weed emergence, which is determined by factors such as weed species, weather and soil profile. Weed emergence was studied during 1998 2000 in set onion in level soil and in carrot sown in ridges. Emerged weeds were counted and removed at 1 4 day intervals. Some species, e.g. Chenopodium album, emerged early in the growing season, but then emergence ceased. Other species, e.g. Poa annua, emerged during a long period. Weather conditions affected emergence and weed species composition. Emergence of Gnaphalium uliginosum, for instance, was abundant in rainy summers, but minimal in a dry and warm summer. Weed emergence differed from one part of a ridge to another; C. album emerged faster and more abundantly on the top than on the sides of the ridge. Depending on weed species and the control methods available attempts should be made to shift weed emergence so that it occurs earlier or later in relation to crop development.
Emergence of weeds in set onion and in carrot ridge
Keywords: Pu; puutarhakasvit; viljely; rikkakasvit; sipulit; porkkana; taimettuminen; sää; horticultural plants; cultivation; weeds; onions; carrot; emergence; weather